Russiske medier. Illustrasjonsbilde. Foto: Alexander Zemlianichenko Jr / AP / NTB
annonse
annonse

Det er ikke bare Putins krigføring mot Ukraina som ikke går som planlagt.

Russiske styrker har som kjent møtt større motstand enn forventet etter at de gikk inn i Ukraina i morgentimene 24. februar.

I invasjonens tredje døgn har Russland fortsatt ikke overtatt den ukrainske hovedstaden Kyiv, selv ikke etter offensiven i natt.

annonse

Kreml hevdet nylig at det store flertallet av russerne støtter det som Putin kaller en «særskilt militær operasjon» i nabolandet.

Les også: 560 arrestert i demonstrasjoner i 26 russiske byer

Mange sivile russere kaller det imidlertid krig, og har demonstrert både i gatene og sosiale medier med slagord som «нет войне», nei til krig.

annonse

Kreml sliter dessuten med å samle medietroppene. Flere små og mellomstore medier følger nemlig ikke den retoriske vinklingen av Putins spesialoperasjon.

Isteden kaller de hendelsene en invasjon – tilsynelatende i så stor utstrekning at medietilsynet Roskomnadzor nå har sendt ut advarsel.

Saken fortsetter.

Så sent som 25. februar brukte avisen Novaja Gazeta ordet «вторжение», invasjon, i en nyhetssak. Det må de nå slutte med, sier Russlands medietilsyn. Skjermbilde. Foto: NovayaGazeta.ru

I alt ti russiske mediehus har fått påpakning om å stanse bruken av ordet «invasjon».

Ifølge Roskomnadzors kunngjøring dreier det seg i hovedsak om mindre medier, herunder den mer opposisjonelle avisen Novaja Gazeta, foruten det Pussy Riot-tilknyttede nettstedet MediaZona og TV-kanalen Dozjd (regn).

Men også radiostasjonen Echo of Moscow er på listen.

Echo of Moscow regnes ikke som opposisjonell, selv om stasjonen har vært frittalende i brennbare spørsmål. Statseide Gazprom er majoritetsaksjonær.

De aktuelle mediene er Echo of Moscow, InoSMI, Mediazona, New Times, Dozhd, Free Press, Crimea.Realities, Novaja Gazeta, Journalist og Lenizdat.

annonse

«Under dekke av å være pålitelig rapportering legges det ut samfunnskritisk informasjon som ikke samsvarer med virkeligheten om bombing av ukrainske byer og sivile dødsfall i Ukraina som følge av Den russiske hærs handlinger, så vel som material hvor operasjonen omtales som angrep, invasjon eller krigserklæring.»

Det skriver Roskomnadzor i sin kunngjøring, og legger til at medier som ikke sletter eller korrigerer slike opplysninger, vil kunne få adgangen til sine plattformer begrenset i medhold av Føderal lov nr. 149-FZ om informasjon, informasjonsteknologi og -beskyttelse.

Video: Russisk UD-talskvinne raser mot reporter

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon