I St. Petersburg sto folk i kø for å ta ut penger fra en minibank fredag. Verdien på russiske rubler faller mandag. Foto: Dmitri Lovetsky / AP / NTB
annonse
annonse

Rubelen faller over 28 prosent mandag. Russlands sentralbank øker styringsrenten til 20 prosent i et forsøk på dempe fallet.

En amerikansk dollar koster nå 119 rubler, en nedgang på 28,77 prosent fra 83,64 rubler pr. dollar fredag, skriver The Guardian.

Russiske nyhetsbyråer varslet om rentehevingen mandag. Renten var tidligere på 9,5 prosent, og er nå dermed doblet. Dette skriver NTB.

annonse

Moskva-børsen åpner ikke som vanlig mandag morgen, og sentralbanken skal senere komme med en kunngjøring om når handelen kan gjenopptas, melder Financial Times.

I helgen ble sanksjonstrykket mot Russland fra vestlige land skrudd opp kraftig. EUs sanksjoner mot den russiske sentralbanken trådte i kraft natt til mandag.

Les også: Truer med å ta penger og eiendom fra utlendinger i Russland

annonse

Sanksjonene inkluderer forbud på transaksjoner med Russlands sentralbank, og alle sentralbankens verdier i EU er frosset.

Det er dessuten besluttet å utestenge Russland fra det globale betalingssystemet Swift. Dette vil blant annet påvirke russiske bankers evne til sende og motta internasjonale betalinger.

Ifølge DNB vil den russiske økonomien rammes hardt og oppleve kraftig inflasjon. Men landets eksport av gass og olje til øvrige Europa gjør det foreløpig usikkert hvor alvorlige konsekvensene blir.

– Sanksjonene ser ut til å gi en åpning for at europeiske land skal kunne fortsette å importere russisk olje og gass, skriver DNB i en analyse, og legger til at det kan bli smutthull i sanksjonene.

Samtidig stiger oljeprisen mandag. Asiatiske børser åpnet med blandet utvikling.

Prisen på amerikansk lettolje stiger 5,07 prosent til 96,23 dollar fatet i morgenhandelen mandag, mens prisen på nordsjøolje er opp 4,30 prosent til 102,14 dollar fatet.

I Tokyo åpnet Nikkei-indeksen med en nedgang på 0,54 prosent, mens den bredere Topix-indeksen var ned 0,16 prosent.

Utviklingen på Hongkong-børsen gikk motsatt vei, hvor Hang Seng-indeksen steg 0,22 prosent ved åpning mandag. Fastlands-Kinas børser i Shanghai og Shenzhen kunne vise til nesten flat utvikling da de åpnet.

annonse

Krigen i Ukraina påvirker foreløpig ikke den norske renten.

Økonomer ser foreløpig ikke tegn til at Russlands invasjon av Ukraina vil endre Norges Banks plan for årets rentehevinger.

Vanligvis svekker kronen seg ved krig. Denne gangen har effekten overrasket økonomene, skriver Dagens Næringsliv.

Invasjonen i Ukraina har også skapt bevegelser i de finansielle markedene over hele verden, men i Norge svekker den norske kronen seg mindre enn ventet.

– Kronen har svekket seg overraskende lite, faktisk ikke noe særlig annet enn mot dollar. Grunnen til det er oppgangen i olje- og gassprisene, sier rente- og valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets.

Les også: Utestenger russiske banker fra Swift

annonse

Gjerde tror inflasjonen vil øke på kort sikt, men ser foreløpig ikke tegn til store endringer i renteutsiktene.

– Hva som skjer med inflasjonen er det få som vet. Men effekten av det som skjer i Ukraina er høyere inflasjon på kort sikt, det er det liten tvil om, sier Gjerde.

Lars Mouland, kreditt- og rentestrateg i Nordea, tror heller ikke at krigen i Europa vil endre renteutsiktene med det første. Han venter fortsatt at Norges Bank vil heve renten én gang i kvartalet gjennom året.

Det var fryktet børs-massakre i Moskva mandag formiddag.

Grunnen var ikke bare sanksjonene mot Russland, men også at flere utenlandske selskaper, herunder British Petroleum og vårt hjemlige Equinor – og ikke minst Oljefonet – varslet at de vil selge sine aksjer i Russland.

Men nå forbyr den russiske sentralbanken utlendinger med russiske verdipapirer å selge disse, for å beskytte landets finanssystemer.

I et forsøk på å beskytte landets valuta og finanssystemer opplyste den russiske sentralbanken mandag at den vil hindre aksjemeglere å selge russiske verdipapirer som eies av utenlandske investorer.

Les også: Putin høyner atom-beredskapen – advarer om «konsekvenser man aldri før har sett»

Sentralbanken kunngjorde også at den ville foreta kapitalinnsprøytning og gjennomføre transaksjoner av utenlandsk valuta for å støtte russiske finansinstitusjoner.

EUs sanksjoner mot Russlands sentralbank ble innført fra natt til mandag. Flere av landets finansinstitusjoner kan også bli ekskludert fra Swift-nettverket.

Norges største bank DNB har suspendert alt kjøp og salg av russiske rubler. Suspensjonen gjelder foreløpig hele mandag. I DNBs nettbank er det ikke lenger mulig å overføre penger til Russland med rubler som valutasort.

Familier prøver å lappe seg sammen etter vaksinestrid (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon