Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Javad Parsa / NTB
annonse

Landets kommuner bes gjennomgå jod-beredskapen for barn under 18 år, gravide og ammende, erklærer Helsedirektoratet.

Jodtabletter har siden 2017 blitt anbefalt som et beredskapstiltak av Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) og Helsedirektoratet.

Helsedirektoratet fastslår at det er lagret cirka 2,2 millioner tabletter i kommunene til dette formålet. Videre er personer mellom 18 og 40 år anbefalt å kjøpe jodtabletter på apotek som egenberedskap.

annonse

– Selv om det ikke er rapportert om utslipp fra kjernekraftverk i Ukraina, er risikoen for ulykker og uhell høyere enn normalt på grunn av krigføringen i landet, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i en pressemelding.

– Derfor ber vi kommunene om å gå gjennom systemene sine og forsikre seg om at jodtabletter kan gjøres tilgjengelige for barn under 18 år, gravide og ammende på kort varsel, legger han til.

Skulle det oppstå en situasjon der radioaktivt nedfall rammer Norge, noe som skjedde etter Tsjernobyl-ulykken i 1986, vil inntak av en slik tablett kunne hindre opptak av radioaktivt jod i skjoldbruskkjertelen som gir kreftrisiko hos unge mennesker.

Poseidon: Russlands nye kjernefysiske «dommedagsvåpen»

annonse

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse