annonse
annonse

To ord har blitt meningsløse den siste tiden. Virkeligheten har fjernet enhver fornuft fra det teoretiske grunnlaget. Det har toppet seg med det russiske mord-angrepet på Ukraina. 

Ordene er «interessesfære» og «århundre.» Det første først: Nei, det finnes ikke noen interessesfærer. Det er en tilsløring. Det er hva – av alle! – Karl Marx korrekt kalte ideologi; en falsk virkelighetsforståelse.

Nei, det er ikke Russlands interessesfære som vi så skal godta, så vi må «forstå» Putin. Nei, Europa ble ikke delt på Jalta-konferansen i 1945, slik at Stalin fikk fullmakt til å lage diktatur på halve kontinentet. Det ble tvert imot lovet frie valg. Også i de sovjetkontrollere områdene. Det hadde logisk nok ført til at de ikke lenger hadde vært under sovjetisk kontroll, ergo ble det ikke noen frie valg. Russlands interessesfære? Det er idioti.

annonse

Det som foregår nå er ingen borgerkrig, ukrainere er ikke egentlig russere. Nylig hørte jeg en kollega, en såkalt mellomleder – som jeg av barmhjertighetsgrunner ikke skal nevne navn på – fortelle om hvor flink Lavrov er. Nettopp. Sykehus bombes, folk dør, millioner flykter, men heldigvis har Russland en flink utenriksminister! Og Lavrov forsvarer sin interessesfære.

Dumheten trives overalt, også på norske universiteter. Noen ganger ikke minst der. Interessesfærer er tøv, det handler om noe helt annet: demokrati eller ikke. Ja da, alle vet at vestlige demokratier ikke er perfekte, det er mer enn nok å ta tak i. Men av en eller annen grunn – eller flere – er det hit mange flykter. Flyktningstrømmen til Russland er vel helt minimal, og er det flyktningestrøm til fasciststaten Kina, så er det fra det enda verre stilte diktaturet Nord-Korea.

Interessesfære? Det er et ord for sånne flinke onkler som later som de kan alt, har veldig greie på utenrikspolitikk, og egentlig bare er stokk teite. Unnskyld ordbruken til alle flinke onkler, men det foregår en krig og den handler ikke om interessesfærer. Og nei, bare så det er sagt: Putin er ingen edel patriot som forsvarer familie, fedreland og kristendommen.

annonse

Les også: Russland-ekspert: – Putin vil slå ned uroen i Kasakhstan fordi han frykter masseopprør innad i Russland (+)

Ord to: «Århundre»

Det kan da umulig være noe å kverulere om? Det er en betegnelse på 100 år, som 1900-tallet, og ferdig med det. Filologi, altså. Sorry, så enkelt er det ikke. Erik Solheim snakker om Kinas århundre. Vi må forstå Kina, være venner med Kina, handle med Kina. For i Kina er millioner dratt ut av fattigdom, dessuten er det deres århundre som kommer nå. Så vet du det. Ett-partistat, total overvåking og drap på opposisjonelle? Glem det, det er jo deres århundre. Sier den tidligere lederen av SV, nå medlem av MDG.

Den norske sjarlatan Johan Galtung har i 50 år snakket om at nå følger Asias århundre, det amerikanske århundre forsvinner. Før det, var det visstnok et europeisk århundre, imperialismens århundre og Gud vet hva-århundre. Nå må vi altså forberede oss på århundre med asiatisk dominans. Hvorfor det egentlig?

Les også: Ekspert: – Utviklingen i Afghanistan er et geopolitisk tveegget sverd for Russland (+)

Teoretikerne om interessesfærer og århundrer har tapt. De som ser praktisk på verden kan se realitetene i øyne: det er en krig. Putin har kriget mot Ukraina i 8 år, nå trapper han opp. Ukrainerne vil ikke være russere, de vil være europeere. Ukraina er langt fra perfekt, men hvorfor skal de underlegges imperialistisk kontroll for at Russland skal skjule egen elendighet? Og hva med århundrevåset? Glem spekulative betegnelser om historiske epoker, la det bli et verdispørsmål: demokrati eller ikke? Uansett interessesfære, uansett århundre. 

Russland-ekspert: – Det går ikke som Kreml hadde planlagt (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon