FÅR IKKE SPILLE UNDER RUSSISK FLAGG: Jan Nepomnjasjtsjij og andre russiske spillere må inntil videre delta under nøytralt flagg i konkurranser i regi av Fide. Foto: Carina Johansen / NTB
annonse
annonse

Sjakkspillere fra Russland og Hviterussland må heretter konkurrere under Det internasjonale sjakkforbundets fane.

Det internasjonale sjakkforbundet (Fide) twitret idag: «Med hensyn til gjeldende anbefalinger fra IOC, suspenderer Fide landslagene i Russland og Hviterussland fra å delta i offisielle FIDE-turneringer inntil videre.»

Men FIDE åpner samtidig for at spillere fra de to ladene kan delta under Fides flagg.

Generaldirektør i Det internasjonale sjakkforbundet, Emil Sutovskyj, skriver på Twiter i dag at forbundet har fulgt Den internasjonale olympiske komités (IOC) anbefaling om å suspendere russiske og hviterussiske lag.

annonse

Sutovskyj skriver også at forbundet bestemt mener at det ville være urettferdig, overfor  tusener av spillere fra nevne land, hvorav mange av dem har tatt et prinsipielt standpunkt mot krigføringen i Ukraina, om disse ikke skulle tillates å spille under Fides flagg – kun basert på hvilken nasjonalitet de tilhører.

Sjakk OL flyttes fra Russland til India
For å få tillatelse til å spille under Fides flagg må russiske og hviterussiske spillere sende en henvendelse til Sjakkforbundet og be om tillatelse til å få gjøre det. Om tillatelsen til å spille under Fides flagg blir gitt, vil den vare frem til 1. juni i år, hvorpå spillerne igjen kan spille for sine respektive land om krigen opphører.

Spillere som likevel ønsker å fortsette å spille under nøytralt flagg også etter 1. juni vil kunne søke om dette innen 1. mai i år.

annonse

Fra før har Fide forbudt å avholde turneringer i Russland og Hviterussland og i går bestemte forbundet også å flytte Sjakk-OL fra Moskva til indiske Chennai.

Øyvind Eikrem om propagandaens paradoks: – Uenigheten er truende for de som bestemmer (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon