Stein Erik Hagen. Foto: Terje Pedersen / NTB
annonse

– Hvis ikke staten senker skattene, tar bort elavgiften, brenselsavgift og sånne ting så vil husholdningene få mindre å rutte med.

I et intervju med DN Magasinet deler forretningsmannen Stein Erik Hagen sine bekymringer om tiden fremover.

– Det er en matvarekrise vi står overfor. Vi har ikke opplevd noe sånt siden annen verdenskrig, det er jeg helt sikker på, sier Hagen, som er styreleder og hovedaksjonær i Orkla, til DN.

annonse

Samme dag som Russland invaderte Ukraina opprettet Orklas styre og ledelsen en «task force», eller beredskapsgruppe, som sørger for at selskapet raskt får tilgang på varer for å sikre matvareproduksjonen.

Les også: Tidligere journalist refser politikere og kraftbyråkrater: – Statnett bør settes under administrasjon og etterforskes (+)

Forbereder seg

annonse

Krigen kan få store konsekvenser for matvaresektoren, ettersom Russland og Ukraina begge var rangert blant de tre største globale eksportørene av hvete, mais, raps, solsikkefrø og solsikkeolje i 2021.

– Vi forbereder oss på langvarig krig. Vi skaffer oss råvarer overalt der vi kan og vi bygger opp lagrene mer enn vi har gjort tidligere. Vi finner nye råvaremarkeder og bygger nye allianser for å finne erstatninger på det vi mangler. En engere krets med ti personer på hovedkontoret jobber dag og natt kun med dette og var «på» med én gang. Det er kjempeviktig så vi ikke får matvaremangel her i Norge også. Det er Europas kornkammer som nå står i brann, sier Hagen.

Ønsker kutt i avgifter

Hagen er også bekymret for norsk økonomi.

– Hvis ikke staten senker skattene, tar bort elavgiften, brenselsavgift og sånne ting så vil husholdningene få mindre å rutte med. Mat, strøm, renter, transportkostnader, maling, alt går kraftig opp. Vi vil alle rammes av krigen og få mindre å rutte med, sier han.

annonse

– Myndighetene må kompensere næringslivet. Det blir helt feil når staten sitter og håver inn på økte strømpriser. Det er det samme som en økt skatt, og så har de faktisk økt skattene på toppen av det hele. Jeg er enig med NHO-sjefen som sier at man må senke bedriftsbeskatningen og gjøre rammebetingelsene bedre for norske bedrifter. Ellers blir det lite gründervirksomhet i Norge og mye utflytting. Vi har dessverre måtte flytte ut mye allerede, til Sverige og andre steder, sier Hagen.

Landbruksministeren: – Noen har valgt å kutte ut produksjon fordi det ikke lenger er lønnsomt

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse