Therese Johaug på vei mot et overlegent NM-gull på 10-kilometeren i Harstad lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB
annonse
annonse

Therese Johaug (33) nærmer seg karriereslutt og har klare meninger i debatten om en kvinne bør ta over jobben som landslagstrener.

Det var aldri tvil om hvem som kom til å bli gullvinner på 10-kilometeren i klassisk i løypene i Kilbotn utenfor Harstad.

Johaugs innsats ga en seiersmargin på hele 1.43,2 minutter. På pallen fikk hun med seg Marte Skaanes og Maren Wangensteen.

annonse

NM-tittelen var hennes 17. individuelt i karrieren. Det er bare Marit Bjørgen som har flere med sine 25 triumfer. Johaug ble norgesmester for første gang som 18-åring på tremila i 2007.

Om noen uker skal Norges Skiforbund ansette en ny landslagstrener etter Ole Morten Iversen. Da er ikke Johaug med lenger, men hun er opptatt av temaet.

– Det skal være den beste treneren som kommer inn uavhengig om det er en jente eller gutt. Vi skal ikke ha en jentetrener bare for å ha en jentetrener. Det blir helt feil. Da er det ikke sikkert at vi tar noen medaljer i VM i Trondheim.

Tenke fram i tid
annonse

Johaug mener skiforbundet må ha et langtidsperspektiv for jentesiden i Norge.

– Vi har Heidi (Weng), Helene (Fossesholm) og kanskje Ingvild Flugstad Østberg som kommer tilbake. Vi har jenter som kan kjempe om medaljer og kanskje kan ta gull i VM i Planica neste år, men jeg tror at vi på sikt må ha et langtidsperspektiv mot VM i Trondheim i 2025 og bygge opp unge jenter som kan ta medaljer der.

Johaug vil ikke se at man ansetter en dametrener bare for at det er en dametrener hvis hun ikke har de kvalitetene laget trenger.

– Hvis hun har det, og i tillegg har en kjemi som stemmer, da skal vi ansette en dametrener. Men ikke bare for likestillingens del, og jeg er jente selv altså, sier Johaug.

Avgjøre

Hun er likevel klar på at det finnes dametrenere der ute.

– Så er det opp til skiforbundet å avgjøre om de er godt nok kvalifisert til å være en dametrener på landslag. Det finnes aktuelle kandidater på papiret, men jeg kjenner ikke dem som trenere. Jeg vet ikke hvordan de jobber innad i sine lag.

– Kan du nevne navn?

– Det er for eksempel Monika (Kørra), Marthe (Kristoffersen), Guri Hetland, Guro Strøm Solli, Maj Helen Nymoen. Så handler det om de har erfaring med verdenscup. Jeg skal ikke uttale meg for mye om det. Og det handler om kjemi, aldersforskjeller og noen har vært på lag med dem. Det er mange faktorer å ta hensyn til, sier Johaug til NTB.

annonse

– Det kan bli mye å forklare helg etter helg om den beste norske blir nummer sju-åtte?

– Vi har alle muligheter til å prestere godt i VM i Trondheim 2025. Om vi tenker tilbake til VM i Liberec i 2009, så hadde Kristin Størmer Steira ett sølv og én bronse. Det var det damelaget tok der. På to år klarte Egil Kristiansen og teamet hans å bygge opp et lag som presterte så til de grader i Oslo-VM to år senere. Da var det ikke bare Marit (Bjørgen) som tok gull. Jeg tok gull, og vi hadde fire topp seks på tremila. Vi har alle muligheter foran oss.

– Er landskapet blitt slik at det nesten er skummelt å si at den nesten ikke nødvendigvis må være en kvinne?

– Det synes jeg ikke. Dette gjelder alle slags jobber. Vi må få den best kvalifiserte til jobben.


Norges hoppherrer nest best i Planica: – Vår soleklart beste lagkonkurranse

Norge yppet seg mot suverene Slovenia i lagkonkurransen i skiflygingsbakken i Planica, men måtte ta til takke med å bli toer. Det var en solid norsk opptur.

annonse

Slovenia var nok en gang storfavoritt etter å ha sikret de fire øverste plassene i fredagens individuelle renn på hjemmebane.

Hjemmefavoritten ble til slutt for sterke for Norge og vant med 24,2 poengs margin. Det norske laget kan likevel glede seg over en knallgod lagkonkurranse med 32,7 poeng ned til treer Østerrike.

Det var den første 2.-plassen for Norge denne sesongen. Tidligere i vinter ble de norske nummer tre i Bischofshofen og i skiflygings-VM i Vikersund.

Marius Lindvik og Halvor Egner Granerud skal ha en stor del av æren for lørdagens pallplass. Lindvik hoppet 240 og 241,5 meter, mens Granerud sto for første omgangs lengste hopp på 244 meter. Han avsluttet lagkonkurransen for Norge med et svev på 242 meter.

– Det er den soleklart beste lagkonkurransen vår. Jeg leverer selv ett av mine beste hopprenn i vinter. Vi ender opp 25 poeng bak et lag som hadde nummer en, to, tre og fire i går. Det er helt rått, sa Granerud til Viaplay om Norges innsats.

Norsk debutant

20 år gamle Bendik Jakobsen Heggli debuterte for Norge i lagkonkurransen og gjorde et solid førsteinntrykk. Han hoppet 214 meter i første omgang og 208 meter i finalen.

– Det har vært jævlig gøy. Jeg har egentlig ikke noen andre ord, sa Heggli til Viaplay etter rennet.

Johann Forfang noterte 226 og 231,5 meter. Han var også fornøyd med Heggli lagdebut.

– Han er jo så ydmyk og fin. Det er utrolig artig. Han er et bra tilskudd til gruppa, og så kan han jo hoppe på ski også. Bra pakke, roste Forfang.

Søndag avsluttes hoppsesongen med et siste skiflygingsrenn i Planica.

Lindvik ga ledelse

I begge omganger i lagkonkurransen sendte Lindvik Norge i ledelsen. Slovenske Ziga Jelar, som vant sitt første verdenscuprenn i Planica fredag, hadde ingen sjanse til å matche den norske OL-vinnerens to hopp på rundt 240 meter.

– Det er megamorsomt når du får til sånne hopp. Det er en deilig følelse, sa Lindvik til Viaplay.

Jelar hoppet 224,5 meter i første omgang, og svevet på 227 meter i finaleomgangen gjorde at Norge inntok ledelsen igjen med 5,2 poeng med tre hoppere igjen for alle lagene.

Heggli fikk sitt å stri med i kamp mot Slovenias hoppveteran Peter Prevc. I finaleomgangen hoppet Prevc 236 meter, til stor jubel fra de mange fremmøtte i Planica. Heggli var ikke i nærheten av å matche hoppet til ni år eldre Prevc. Etter trønderens svev var Norge 25,1 bak Slovenia.

Sikret posisjonen

Norge hadde nesten like stor margin ned til Østerrike og Polen i kampen om de to siste pallplassene. Østerrike lå 22,1 poeng bak og Polen hadde 30,4 poeng opp til Norge med to hoppere igjen for hvert lag.

Forfang forbedret seg fra lengden han leverte i første omgang med 231,5 meter i finaleomgangen, før Timi Zajc slukket siste rest av Norges seiershåp. Zajc hoppet 241 meter.

Granerud dro til med et enda lengre hopp enn Zajc. Anze Lanisek hadde uansett ingen problemer med å sikre seieren for Slovenia.

For to uker siden vant Slovenia med 128 poeng ned til Tyskland på 2.-plass og havnet hele 151,9 poeng foran treer Norge. I Planica var et norske lag i framgang langt nærmere.

Fakta om Therese Johaug

Dette er langrennsløperen Therese Johaug:

* Født: 25. juni 1988 (33 år)

* Klubb: Nansen

* Meritter: OL: 4 gull (10 km 2022, skiathlon 2022, 30 km 2020, stafett 2010), sølv (30 km 2014), bronse (10 km 2014)

* VM: 14 gull (skiathlon 2021, stafett 2021, 10 km 2021, 30 km 2021, 30 km 2019, 10 km 2019, skiathlon 2019, 30 km 2015, stafett 2015, skiathlon 2015, stafett 2013, 10 km 2013, stafett 2011, 30 km 2011), 2 sølv (stafett 2019, skiathlon 2013), 3 bronse (30 km 2013, 15 km 2011, 30 km 2007)

* Verdenscupen: 82 enkeltseirer og tre sammenlagtseirer (2020, 2016 og 2014)

* Aktuell: Vant sitt 17. individuelle NM-gull med seier på lørdagens klassiske 10 kilometer i Harstad. Hun gir seg som landslagsløper etter sesongen.

Så mye har nordmenn i utenlandske bankinnskudd (+)

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon