Skjermbilde twitter.
annonse
annonse

Flere, blant annet den svenske SVT-journalisten Carl Fridh Kleberg, ønsker å vite mer om en tortur-video fra krigen som blir spredt på sosiale medier.

Også CNN har omtalt videoen.

Videoen viser angivelig russiske soldater som blir tatt til fange av ukrainere. I videoen som er blitt delt på blant annet twitter kan man se at de ukrainske soldatene skyter russerne i foten mens de er under fangenskap. Noen av fangene blir avkledd og får bind foran øynene. Videoen kan være være filmet under en operasjon i Kharkiv-regionen øst i landet.

annonse

I videoene du kan se lenger ned i artikkelen (advarsel sterke bilder) kan man høre de ukrainske soldatene gjøre narr av de skadde russerne.

Reagerer

BBCs utenrikskorrespondent Anna Holligan har lagt ut en melding på twitter der hun skriver at hun har sett tortur-videoen.

annonse

Journalisten sender et stikk mot politikere i sin melding.

– Ved å akseptere ICC-jurisdiksjonen har Ukraina gjort det mulig for ICC-advokater å etterforske anklager om krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten på begge sider. Retorikk fra noen politikere antyder fokus på russere alene, skriver hun.

Den svenske SVT-journalisten Carl Fridh Kleberg har også sett videoene som er blitt delt. Han har svart på en twitter-melding der der antydes at dette er krigsforbrytelser.

Kleberg skriver at han ikke kan bekrefte videoens autentisitet, men at videoen er viktig å forfølge.

– Jeg håper å få en avklaring rundt dette, skriver han.

Sterke bilder

Wilson Dizard, en journalist ved Tyrkias offentlige kringkastingsstasjon TRT, tvitret at mishandling av russiske krigsfanger er i ferd med å bli en «farlig trend».

annonse

Han bemerket at det er i Ukrainas interesse å behandle krigsfanger på en human måte for å oppmuntre flere russere til å overgi seg.

Du kan se de to tortur-videoene vedlagt under (advarsel sterke bilder).

En rådgiver for president Volodymyr Zelenskyj  sier de vil etterforske saken.

– Myndighetene tar dette veldig alvorlig, og det kommer til å bli en umiddelbar etterforskning. Vi er en europeisk hær, og vi håner ikke våre fanger. Om det viser seg å være sant, er dette absolutt uakseptabel oppførsel, sa Oleksiy Arestovych under et intervju publisert søndag, ifølge CNN.

Påstår at Sylvi Listhaug kun vil ha hvite flyktninger: – Sludder og vås (+)

annonse

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon