Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB
annonse

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) mener det er på tide med en ny EU-debatt. 

Johansen etterlyser en ny EU-debatt i Norge i forbindelse med krigen i Ukraina. «Vi må forholde oss til en endret verden», skriver han i en kronikk i Aftenposten.

– Krigen i Ukraina har nok gitt mange et nytt syn på hva som er viktig, og hva som er realistiske mål for det internasjonale samarbeidet, skriver byrådslederen, og mener at håndteringen av krigen i Ukraina har gjort at EU har gått fra å være en sikkerhetspolitisk papirtiger til en global tungvekter.

annonse

Johansen skriver videre at norske politikere unngår å diskutere viktige avgjørelser som tas i Europa, fordi «det blir så åpenbart hvor liten påvirkning vi har på det som faktisk skjer».

Partikollega og stortingsrepresentant Kari Henriksen støtter Johansens ønske om en ny EU-debatt.

– Vi diskuterer internasjonal politikk altfor lite i Norge. Det er viktig at vi kan ha en bred diskusjon om hvordan man kan løse utfordringene man får fremover, på en god måte.

annonse

Henriksen, som er medlem av Europabevegelsen, har selv stemt nei til EU to ganger, men har ombestemt seg siden den siste avstemmingen og sier at hun i dag ville ha stemt ja til EU-medlemskap for Norge.

Frode Jacobsen, leder i Oslo Arbeiderparti og stortingsrepresentant, mener Johansen tar opp noen gode spørsmål, men er usikker på om det er riktig tidspunkt for en medlemsdebatt nå. Også Jacobsen er tilhenger av norsk EU-medlemskap.

– Vi er midt i en krig, og det er mye annet som står på agendaen. Likevel mener jeg at den bør komme ganske raskt. Krigen vil endre norsk politikk også, mener han.

Fra før har Resett skrevet om Høyre og Venstre som også vil ha en ny EU-debatt nå i kjølvannet av det som skjer i Ukraina.

Redaktør: Frp er mer nedrig enn krigsprofitører (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse