Ivermectin: Foto: Soumyabrata Roy/NurPhoto/Shutterstock
annonse
annonse

Tolletaten har sett en stor økning av stoffet Ivermectin, som forsøksvis brukes mot covid-19.

Etter at koronavaksineringen for alvor startet, har det blitt tatt beslag i disse pillene som er produsert i India, Peru, Nederland og USA, skriver NTB.

Privatimport av legemidler er ulovlig i Norge.

annonse

Ivermectin brukes normalt til behandling av skabb, men kan i mer konsentrert form brukes for å behandle blant annet kuer og hester.

– En stor andel av denne importen er beregnet til bruk på dyr. Likevel ser vi at de som bestiller det, bruker det selv, eller på andre mennesker, sier Kjetil Birkeland Daatland i Tolletaten til NRK.

Pillene brukes i et forsøk på å forebygge eller behandle covid-19, selv om de ikke er godkjent for behandling i Europa eller USA.

annonse

– For høye doser Ivermectin kan gi alvorlig helseskade, sier overlege Sigurd Hortemo i Legemiddelverket til kanalen og advarer mot å bruke pillene mot korona.

– Dersom du bruker Ivermectin som er ment for dyr, risikerer du å få alvorlige forgiftninger, hodepine, svimmelhet og krampeanfall, sier Hortemo.

Korona defineres som vanlig influensa i Spania

Spania vil fra mandag av behandle koronainfeksjoner som vanlig influensa.

Det vil si at krav om både testing og hjemmekarantene fjernes.

Fra mandag vil alle som blir smittet og kun har milde symptomer, kunne opptre som om de er smittet av et vanlig influensavirus.

Kun de som anses å være spesielt utsatt, vil måtte følge tidligere pålegg om å teste seg og holde seg hjemme. Det gjelder alle over 60 år, gravide, personer med immunsvikt og også helsepersonell ettersom de jobber med mennesker som er sårbare for sykdommen.

Redaktør: Frp er mer nedrig enn krigsprofitører (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon