Illustrasjonsfoto: AP / NTB
annonse

Fjoråret ga angivelt et grelt eksempel på vestlig nasjonalisme og rasisme. 

– I stedet for å styre på en genuin og meningsfull måte, trakk verdens ledere seg tilbake i sine huler av nasjonal interesse, skriver Amnestys generalsekretær Agnès Callamard i forordet til organisasjonens årsrapport.

– Innbyggerne i rike land fikk boosterdoser mens millioner i fattige land, inkludert dem som er aller mest utsatt for alvorlig sykdom eller død, fortsatt venter på sitt første stikk, fortsetter hun.

annonse

I september i fjor konstaterte Amnesty at vestlige land hadde en halv milliard vaksinedoser til overs som var i ferd med å gå ut på dato, skriver NTB.

– Det er vanskelig å ikke se rasismen i dette, heter det i årsrapporten.

– Mens legemiddelselskapenes administrerende direktører og investorer kunne hente ut store overskudd, ble de som desperat trengte vaksine bedt om å vente. Og dø, mener Amnesty.

Stanser flyktninger
annonse

Amnesty kommer også med krass kritikk av rike land som stanset flyktninger på grensa og som også i det de mener er i strid med internasjonale konvensjoner tvang dem tilbake.

Autoritære krefter

Både i Europa og Sentral-Asia var autoritære krefter på frammarsj i året som gikk, ifølge Amnesty.

– En rekke land demonstrerte en enestående frekkhet i sin tilsidesettelse av menneskerettigheter, slår de fast.

– Uavhengig av krigen i Ukraina, har ikke menneskerettighetssituasjonen i verden vært verre på tjue år. Vi er spesielt bekymret for ytringsfriheten, sier Amnestys norske generalsekretær John Peder Egenæs.

Han viser til at minst 67 land i fjor vedtok nye lover for å begrense ytringsfriheten.

Apartheid

Israel begikk i mai i fjor også «tilsynelatende krigsforbrytelser og mulige forbrytelser mot menneskeheten på Gazastripen» der 242 palestinere, blant dem 63 barn ifølge FN ble drept, heter det videre i årsrapporten.

Amnesty fastholder også at Israel har innført et apartheidsystem der palestinere blir segregert og undertrykt, et begrep også Human Rights Watch og israelske BŽTselem har slått fast er dekkende, skriver NTB.

annonse

Redaktør: Frp er mer nedrig enn krigsprofitører (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse