Nordmenn sliter mye med muskel og skjelettplager. Foto: NTB
annonse
annonse

Skader, sykdommer og plager i muskler og skjelett rammer én av fire nordmenn og er en viktig årsak til dårligere helse.

Det globale sykdomsbyrdeprosjektet (Global Burden of Disease, GBD) anslår at 27 prosent av nordmenn hadde muskel- og skjelettlidelser i 2019, noe som tilsvarer 1,43 millioner innbyggere.

Ryggsmerter er den vanligste av disse tilstandene, og også den som koster samfunnet mest, skriver Folkehelseinstituttet (FHI).

annonse

– Dette viser at muskel- og skjelettsykdommer, skader og plager er et stort samfunnsproblem. Det rammer mange, og er en viktig årsak til dårlig helse, nedsatt livskvalitet, sykefravær og uføretrygd, sier forsker Benjamin Clarsen ved Senter for sykdomsbyrde ved Folkehelseinstituttet.

Sykdommer og plager knyttet til muskel- og skjelettsystemet er vanligere hos eldre enn hos yngre, og er vanligere blant kvinner enn blant menn.

Imidlertid finnes det unntak, og Bechterevs sykdom og urinsyregikt er vanligere hos menn enn hos kvinner, og andre tilstander er mer vanlige hos yngre.

annonse

Det viser seg også at personer med lav utdanning har omkring tre ganger så høy risiko for å bli uføre på grunn av en rygglidelse sammenlignet med personer med høy utdanning.

Det er også store fylkesvise forskjeller hos de med muskel- og skjelettplager, uten at man vet grunnen til dette.

Redaktør: Frp er mer nedrig enn krigsprofitører (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon