Demningen er en del av verdens største vannkraftverk. Skjermbilde fra YouTube.
annonse

111,8 milliarder kilowattimer leverte De tre kløfters demning i 2020.

Historiens hittil største demning, De tre kløfters demning, er 185 meter høy og 2335 meter bred og kneiser ved byen Sanxia i den kinesiske provinsen Hubei, skriver Illustrert Vitenskap.

Byggverket setter propp i Asias lengste og vannrikeste elv, Chang Jiang, og demningen er så imponerende at noen kaller den verdens åttende underverk.

annonse

Ifølge Nasa er den så stor at den er et av få menneskeskapte byggverk som kan ses med det blotte øye fra verdensrommet.

Demningen er en del av verdens største vannkraftverk, som kan levere 22 500 megawatt – til sammenligning leverer et gjennomsnittlig kull- eller atomkraftverk om lag 1000 megawatt.

Les også: Faktisk.no: Hvorfor satses det ikke mer på atomkraft?

annonse

Bak demningen har det oppstått et stort reservoar som strekker seg 600 kilometer inn gjennom de bratte fjellskråningene og har oversvømt enorme landområder.

Opp mot to millioner mennesker har blitt tvangsflyttet i forbindelse med byggingen, og store områder med byer og åkre ble satt under vann.

Opprinnelig var det planen at kraftverket skulle dekke om lag ti prosent av Kinas samlede elektrisitetsbehov, men på grunn av stadig økende strømforbruk leverer det i realiteten om lag tre prosent.

3932 megawatt leverte Sveriges største atomkraftverk, Ringhals, på det meste.

annonse

Vil ha atomkraftverk i Norge: – Vi må tenke nytt (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse