Ungarns statsminister Viktor Orban på vei hjem etter å ha avlagt stemme i Budapest søndag morgen. Foto: Petr David Josek / AP / NTB
annonse
annonse

Victor Orbáns parti har så langt fåt 57 prosent av stemmene, mens opposisjonsalliansen på seks partier har fått 31 prosent etter at halvparten av stemmener er talt opp søndag kveld.

Men mange av de første resultatene er fra landsbygda, der Orban vanligvis står sterkt. Ledelsen kan derfor skrumpe noe.

Statsminister Viktor Orban har sittet ved makten i Ungarn siden 2010. Han har stått for en nasjonalt orientert linje som har møtt kritikk fra EU-hold.

annonse

De seks partiene som har utfordret ham direkte, spenner fra det sosialdemokratiske DK til Miljøpartiet De Grønne og høyresidens Jobbik.

Det ungarske valget har vært preget av Russlands invasjon av Ukraina. Orbán sa også til sine støttespillere fredag ​​at krigen har forandret alt, skriver NTB.

Orbán har balansert flere hensyn ved å følge EUs linje og støtte Ukraina under krigenm, mens han har holdt tilbake på hjemmebane med å kritisere Ukraina og blant annet nekte å la våpen rettet mot Ukraina krysse ungarsk territorium.

Ventet jevnt valg
annonse

Det var på forhånd ventet at valget ville bli det jevneste på mange år etter at opposisjonen lyktes i å samle seg fra venstre til høyre i en blokk av seks partier, med Péter Márki-Zay som statsministerkandidat.

Med nesten halvparten av stemmene talt ser Viktor Orbáns parti, Fidesz, ut til å være på sikker seierskurs, analyserer NTB.

Stengte samfunnet mest ned – nå har de størst problemer

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon