Fotomontasje: Øyvind Eikrem / privat / PSTs lokaler i Nydalen i Oslo. Vegard Grøtt / NTB scanpix
annonse

– Som akademiker, og sånn sett kollega av Eikrem, er det skremmende.

I forrige uke rapporterte Khrono at Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS) kritiserer Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for «et forhold» som gjelder NTNU-forsker Øyvind Eikrem ved NTNU.

Det ble også kjent at PST sier nei til utvalgets ønsker om å avgradere opplysninger rundt kritikken. Eikrem får heller ikke vite hvorfor han følges med på av PST.

annonse

Khrono har henvendt seg til NTNUs rektor, Anne Borg, for å få en redegjørelse om hvorvidt universitetet var kjent med at PST har vært inne i Eikrem-saken. Rektoren har overlatt til den nyansatte direktøren Bjørn Haugstad å svare.

Haugstad, som er direktør for organisasjon og infrastruktur ved universitetet siden februar i år, bekrefter at det har vært kontakt mellom PST og NTNU i Eikrem-saken.

– PST ba våren 2021 om å få oversendt rapporten fra advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig angående bruk av en anonym Facebook-konto. Politiet fikk oversendt rapporten, skriver Haugstad til Khrono.

annonse

– PST fikk tilsendt en rapport der taushetsbelagte opplysninger var sladdet. Dette var samme versjon som hadde blitt sendt til mediene som ba om innsyn ca. en måned tidligere, skriver Haugstad.

– Oppsiktsvekkende
Øyvind Eikrem ble ikke informert fra NTNU-ledelsen om at PST hadde tatt kontakt i forbindelse med saken.

– Det er helt nye og rent oppsiktsvekkende opplysninger som NTNU nå kommer med. Og disse får jeg først i pressen omkring ett år etter at kontakten mellom partene angivelig har funnet sted, sier en Øyvind Eikrem til Khrono, i respons på Haugstads opplysning.

Professor Kristian Gundersen reagerer også på kontakten mellom PST og NTNU.

– Som akademiker, og sånn sett kollega av Eikrem, er det skremmende. Men det er jo vanskelig å kommentere i detalj fordi vi ikke vet noe mer. NTNU sier det ikke er deres initiativ, at det kommer fra PST, sier han.

annonse

Skremmende dominans- og voldshendelser ved ungdomsskole (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse