Skjermbilde NRK
annonse
annonse

Resetts gjennomgang viser at VG skiller seg ut fra de øvrige gammelmediene i Norge.

Da de første opptøyene brøt ut i Sverige på torsdag, var norske medier spake med å skrive noe om de som var motdemonstranter til Rasmus Paludans koranbrenning. Det fikk mange på sosiale medier til å reagere.

– Si det som det er, dette er muslimer! skrev en på Facebook i oppgitthet over mangelen på detaljer i norske medier.

annonse

På lørdag hadde opptøyene spredt seg til flere steder ettersom Paludans turne fortsatte. Linköping, Örebro og Landskrona har alle sett opptøyer. 16 politifolk er skadd. På lørdag skal også en kvinne ha fått en stein i hodet.

En dansk TV-fotograf ble sparket av en demonstrant, og Paludan selv ble truffet i beinet av en stein. En bil kjørte også inn i et gjerde som var satt opp for å beskytte Paludan, skriver NTB.

Men hvordan har det vært med omtalen i norske medier. Resett tok en gjennomgang av artiklene lørdag ettermiddag i de største mediene. Vi har både sett på omtalen av Rasmus Paludan og av motdemonstrantene.

annonse

NRK

I en artikkel på NRK er Paludan hele fire ganger omtalt som «høgreekstrem».

«Den planlagde koranbrenninga til den høgreekstreme politikaren Rasmus Paludan blei flytta til ein rasteplass Malmö.» heter det i ingresse til NRK-saken «Her kaprar dei politibil: Uro i Sverige for tredje dag på rad»

Ytterligere tre ganger i NRK-artikkelen omtales Paludan som høyreekstrem:

Demonstrasjonen som var planlagt i Landskrona er flytta til Skånegården i Malmö, skreiv den høgreekstreme politikaren Rasmus Paludan på Facebooksida si.

og:

Paludan er leiar i det høgreekstreme danske partiet «Stram kurs» og er no på såkalla valturne i Sverige. 

og:

annonse

Det er tredje dagen på rad at den høgreekstreme politikaren varslar koranbrenning.

Men når det gjelder motdemonstrantene gir NRK ingen beskrivelse av disse ut over å omtale dem som «personar»:

Mellom 70 og 80 personar samla seg i Malmö, skreiv SVT.

og:

Rundt 30 personar kasta stein mot politiet og mot politibilar ved Skånegården i Malmö.

Et annet sted i artikkelen omtales de som kun «demonstrantar» og deretter som «motdemonstrantar».

annonse

Dagbladet

Dagbladet gir ikke Paludan stempelet «høyreekstrem» slik NRK gjør. De omtaler ham i sin artikkel lørdag ved to anledninger som «den omstridte danske politikeren Rasmus Paludan».

Men selv om Dagbladet gir en usminket beskrivelse av volden som utføres fra motdemonstrantene, gis det ingen ytterligere beskrivelser verken når det gjelder alder eller etnisitet eller religion.

VG

VG skiller seg noe ut fra de øvrige ved å faktisk gi en beskrivelse av hvem motdemonstrantene er. VG oppgir at de selv er på plass ved hendelsene i Landskrona lørdag og beskriver motdemonstrantene som «maskerte menn som kaster store steiner på politiet og biler». Lengre ned i artikkelen skriver VG at det er «omkring 200 demonstranter på stedet nå, de fleste menn med innvandrerbakgrunn.»

VG skriver også at «folk på stedet ropte «Allahu Akbar»».

VG omtaler Paludan kun som «lederen for det ytterliggående danske høyreparti Stram Kurs».

Aftenposten

Aftenposten forteller i likhet med NRK sine lesere at Paludan er «høyreekstrem»:

Opptøyene oppsto i forbindelse med at den dansk-svenske høyreekstreme politikeren Rasmus Paludan kom til Sverige for å gjennomfører koranbrenning på de ulike stedene. 

Intet sted i artikkelen gir Aftenposten noen beskrivelse av motdemonstrantene, verken kjønn, alder eller annen bakgrunn.

NTB

NTB har flere artikler om volden i Sverige. Resett har så langt ikke funnet noen beskrivelser av demonstrantene, men derimot flere beskrivelser av Paludan som «høyreekstrem».

TV 2 baserer seg stort sett på NTB for sin dekning på tv2.no.

Hard internkritikk av politiets innsats i Sverige: – En skam

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon