Atomreaktoren på Kjeller ble lagt ned i 2019. Foto: Morten F. Holm / NTB scanpix
annonse

Overgangen til et «grønt skifte» setter press på kraftprisene. Stadig flere, blant annet i FrP og Høyre, tar til orde fro at Norge bør utrede kjernkraft, som ikke gir fossile utslipp.

Men det er urealistisk, mener Norges siste atomreaktorsjef.

– Vi har verken kompetansen, menneskene, lovverket, eller industrien som skal til for å bygge kommersielle kjernekraft i Norge nå, sier avdelingsleder Ole Reistad ved Institutt for energiteknikk (IFE) til Teknisk Ukeblad.

annonse

Reistad var reaktorsjef på Norges siste atomreaktor på Kjeller før den ble nedlagt i 2019.

Debatten om kjernekraft har den siste tiden igjen blusset opp, særlig som følge av strømkrisen i Norge og i Europa. Det enorme kraftbehovet må dekkes et sted, og forslagene om kjernekraft har blusset opp.

Men det er ikke så lett som å bare gå til innkjøp av en reaktor og trykke på startknappen, understreker Reistad.

annonse

– Dersom vi skal få det til, må vi strategisk bygge opp kompetansemiljøer på et eller to universitet. Vi må etablere forskningsinstitutter, slik som IFE var før, som driver med forskning på kjernekraft, og starte samarbeid internasjonalt, mener han.

Man må i tillegg forske på konsekvensene når det gjelder avfall og stråling i miljøet i tillegg til å utarbeide nye lover på kjernekraftfeltet. Alt dette vil ta minst 25 år, mener han.

Forskningsreaktoren på Halden ble besluttet stengt i 2018, og året etter ble det bestemt at også anlegget på Kjeller skulle stenges etter at det ble funnet korrosjonsskader på reaktoren.

Man mente det ble for dyrt å reparere. Dermed forsvant også norsk kompetanse.

Tyskland kan ødelegge Europa enda en gang

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
annonse