Indias utenriksminister Subrahmanyam Jaishankar (t.v.) og hans russiske kollega Sergei Lavrov før møtet deres i New Delhi, India, 1. april 2022. Foto: @DrSJaishankar/Twitter/Handout via REUTERS
annonse

Mener at India må finne en balanse mellom vestmaktene og Moskva for å best beskytte sine geopolitiske interesser i kjølvannet av den russiske invasjonen av Ukraina.

I det krigen mellom Russland og Ukraina snart går inn i sin andre måned, har de internasjonale diplomatiske reaksjonene mot Moskvas invasjon nå omsider blitt klare. Mens de tradisjonelle demokratiske og velstående industrilandene – det globale nord – har innført harde sanksjoner mot Moskva, har verdens utviklingsland – det globale sør – vært langt mer forsiktige.

Denne diplomatiske divergensen har ført til visse spenninger mellom vanligvis vennligsinnede stater langs denne nord-sør aksen. I takt med at forholdet mellom vestmaktene og Russland går inn i stadig mer dypfryst territorium, er det spesielt ett viktig demokratisk land som har måttet tåle mye kritikk fra vestlig hold for sin nøytrale holdning til konflikten. India, som verdens mest folkerike demokrati og en viktig vestlig samarbeidspartner innen en rekke geopolitiske områder, har avvist enhver anmodning om å straffe Russland.

annonse

Ikke bare har New Delhi avslått å innføre økonomiske sanksjoner mot Russland, samt nektet å fordømme Moskva for aggresjonen mot Ukraina, men mye tyder nå på at India kan forsøke å utnytte den bedrøvelige situasjonen til sin egen vinning. Det har vært snakk om at New Delhi vurderer øke sin andel av oljeimport fra Russland til rabatterte priser – til vestmaktenes, spesielt USAs, store forargelse. Dertil advarer USA nå India åpenlyst om «negative konsekvenser» om det politiske forholdet mellom New Delhi og Moskva blir for varmt.

For India er omstendighetene komplekse, gitt det omfattende og langvarige strategiske forholdet som landet har til Russland, spesielt innen militære anliggende. Som en arv fra Den kalde krigen, er India helt avhengig av import av russiske våpen og militærutstyr for å opprettholde kampberedskapen til sine væpnede styrker. Dette avhengighetsforholdet kompliserer og begrenser New Delhis tilgjengelige praktisk gjennomførbare politiske valg i møtet med den russiske aggresjonen i Ukraina.

Hvordan ser beslutningstagerne i New Delhi på invasjonen av Ukraina? Hvilke argumenter legger de til grunn for Indias politiske linje og stort sett nøytrale holdning overfor Moskva? Hvordan spiller det militære avhengighetsforholdet inn på New Delhis politiske beslutninger? Hvordan påvirker Indias stadig økende rivalisering med Kina inn på denne dynamikken?

Jagannth P. Panda. Foto: MP-IDSA.
annonse

For å få svar på de store spørsmålene, har Resett tatt kontakt med den indiske eksperten, Dr. Jagannath Panda. Dr. Panda er en prominent sikkerhetspolitisk forsker, som har Indo-Stillehavsregionen som sitt ekspertiseområde. Han ble nylig leder av Stockholm Centre for South Asian and Indo-Pacific Affairs ved tenketanken Institute for Security and Development Policy (ISDP) i Sverige; og fungerer som direktør for Europa-Asia-anliggende ved tenketanken Yokosuka Council of Asia-Pacific Studies i Japan.

Kun for abonnenter

Dette innholdet er forbeholdt våre abonnenter, logg inn for å få tilgang.
Ikke abonnent? Les mer her.

LOGG INN

Frykter russiske mangler: India øker våpenproduksjonen

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse