Ilustrasjonsbilde. Mitsubishi Heavy Industries-logoen vises på en smarttelefonskjerm med en Mitsubishi Corporation-logo i bakgrunnen. Foto: Igor Golovniov/SOPA Images/Shutterstock
annonse
annonse

Det japanske ingeniørfirmaet Mitsubishi Heavy Industries vil utnytte den økte etterspørselen etter CO2-utslippsfri energi verden rundt.

Ifølge Nikkei Asia planlegger Mitsubishi å utvikle og kommersialisere atomreaktorer som er små nok til å kunne leveres på lastebiler innen slutten av det neste tiåret. Målet er å tjene gode penger gjennom å møte og dra nytte av den økte etterspørselen etter karbondioksidfri energi.

Med en høyde på 3 meter og en bredde på 4 meter, vil mikroatomreaktorene veie mindre enn 40 tonn. Reaktoren og kraftgenereringsutstyret vil passe inn i en lastebil, slik at den enkelt kan leveres til avsidesliggende eller katastroferammede områder. Den kan også brukes i romutforskning.

annonse

Teknologien vil være liten nok til å kunne begraves i jorden, som reduserer risikoen for ulykker. Mitsubishi planlegger å tidligst kommersialisere teknologien en gang på 2030-tallet, etter å ha fått godkjenning fra japanske og andre myndigheter.

Spesifikasjonene

Mikroreaktorene vil ha en maksimal effekt på 500 kilowatt, eller 1/2000 av kapasiteten til typiske atomreaktorer, som vanligvis produserer i overkant av en 1 gigawatt.

annonse

Mikroreaktorene vil måtte gjøres sikrere enn konvensjonelle atomreaktorer, siden de vil operere nærmere befolkede områder. Atomreaktorkjernen, kjølevæskene og alt annet utstyr vil være i kapselbeholdere som er tett forseglet.

Høyanriket uran vil bli brukt som drivstoff og vil ikke trenge utskifting under hele driften på ca. 25 år. Når brenselet er brukt, kan hele mikroreaktoren gjenvinnes.

Les også: USA og Kina kan snart være i et kappløp om å utvikle atomdrevne satellitter

Siden reaktorene vil kreve minimalt med vedlikehold, kan de installeres under jorden for å redusere risikoen fra naturkatastrofer og terrorisme.

Mitsubishi Heavy Industries vil også redusere risikoen for katastrofer som følge av kjølevæskefeil. I stedet for flytende kjølevæsker, vil mikroreaktorene i stedet ta i bruk solid grafittmateriale som er svært varmeledende.

Kostnadene

Hver atommikroreaktor vil koste noen titalls millioner dollar, langt mindre enn de rundt 6 milliarder dollarene som det koster å bygge et 1,2 gigawatt atomkraftverk i dag.

Kostnaden for å produsere 1 kilowatt-time vil overstige en konvensjonell atomreaktor, men vil være i tråd med kostnadene som det nå tar å levere strøm til isolerte og avsidesliggende områder. Mikroreaktorene vil derfor gjøre det mulig for fjerntliggende områder å få tilgang til en økonomisk konkurransedyktig kraftkilde, som ikke er avhengig av fossilt brennstoff.

annonse

Flere og flere begynner å se på atomkraft med nye øyne i takt med at det globale presset for å finne og utvikle C02-nøytrale energiløsninger stadig øker. Blant annet lanserte EU i år en plan hvor unionen utpekte kjernekraft og naturgass som energialternativer med lavt CO2-innhold.

Vil ha atomkraftverk i Norge: – Vi må tenke nytt (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon