Før Sian-demonstrasjonen i Sandefjord 23. april 2022. Foto: Resett
annonse
annonse

For en uke siden var det opptøyer i flere svenske byer av muslimer som reagerte på koranbrenning utført av den danske politikeren Rasmus Paludan.

Det har derfor vært knyttet ekstra spenning til markeringene som utføres av Stopp islamiseringen av Norge (SIAN).

I Sandefjord var det massivt politioppbud. De første motdemonstrantene var på lenge før kl. 15. En politimann Resett snakket med sa de var forberedt på vold. Allerede før SIAN i det hele tatt kom til torget i Sandefjord ble det ropt islamske trosrop «Allahu Akbar».

annonse

Litt over kl. 15 forsøkte demonstrantene å rive ned sperringen. Politiet har allerede brukt tåregass. Tåregassen blåses imidlertid rett tilbake på politiet på grunn av vindretningen. Situasjonen virker noe ute av kontroll, vurderer Resetts team på stedet.

Det er en betydelig andel menn, ungdom og også barn til stede blant motdemonstrantene. De fleste har innvandrerbakgrunn. Det kan være anslagsvis 200-300 personer til stede. En politimann sier til Resett at det i hovedsak er folk som bor i Sandefjord.

annonse

Ved 16:20 er det i ferd med å brytes opp på torget. Politiet har satt opp skjerming mens SIAN pakker sammen. Resett får opplyst av SIAN at de valgte å rive i stykker koranen snarere enn å brenne den. Situasjonen var for spent.

Like før kl Kl 16:30 fyrer politiet av en kraftig tåregassgranat på torvet for å spre demonstrantene. De fortsette å jage dem i gatene rundt.

Les også: Koranbrenningen: Angrende syndere i Debatten

SIAN har også ved noen anledninger siden 2019 tent på en koran under sine markeringer. I 2019 hersket det en stund noe uklarhet om Politidirektoratet faktisk mente koranbrenning falt inn under straffeloven om hatytringer (paragraf 185), men denne tolkningen ble raskt kritisert og forlatt.

Politibiler på Stovner. Foto: Resett

Fredag hadde SIAN søkt om tillatelse til å holde en markering på Stovner i Oslo hvor koranbrenning også var varslet. Men politiet nektet SIAN å gjøre det på ansøkt sted under henvisning til «frykt for alvorlige forstyrrelser av offentlig ro og orden» og at «erfaringer fra liknende markeringer har vist at det er en betydelig risiko for sammenstøt med meningsmotstandere hvis SIAN gjennomfører markeringen som ønsket.»

Da SIAN likevel varslet at de ville komme til Stovner, ble de bortvist. Et betydelig oppbud av politi var på plass på innfartsveien og om var også tilstede sentralt på Stovner der mange ungdommer hadde møtt opp, inkludert flere som tydelig signaliserte islamsk tilhørighet.

Stovner i påvente av SIAN-markering 22. april. Foto: Helge Lurås

Også når det gjaldt markeringen SIAN hadde søkt om i Sandefjord lørdag 23. april var det uenighet med politiet.

Les også: Politiet begrenser SIANs markering i Sandefjord: – Grunnlovsstridig! Vi brenner derfor koranen, sier Lars Thorsen

annonse

SIAN søkte om og fikk godkjent å stå på torget i Sandefjord, men denne tillatelsen ble trukket og de ble tilbudt Badeparken. Dette påklaget SIAN.

Saken fortsetter.

Før Sian-demonstrasjonen i Sandefjord 23. april 2022. Foto: Resett

I et nytt brev datert 21. mars tilbød politiet SIAN likevel å holde markeringen på torget, men la inn en begrensning på tid under henvisning til at det angivelig var «svært krevende å ivareta ro, orden og sikkerhet fullt ut».

Begrunnelsen var at de ønsket å «redusere den totale belastningen for nærliggende næringsliv veid opp mot tilstrekkelig tid for å gjennomføre markeringen.»

Saken fortsetter.

Før Sian-demonstrasjonen i Sandefjord 23. april 2022. Foto: Resett
annonse

SIAN-leder Lars Thorsen mener politiets inngripen er grunnlovsstridig.

– Konsekvensen av at politiet velger å angripe våre menneskerettigheter er at vi besvarer lovbruddet med lovlig koranbrenning, sa Lars Thorsen til Resett tidligere i uken.

Spent

Det var derfor knyttet spenning til markeringen ettersom koranbrenning ofte er en utløsende faktor der motdemonstranter tar det som et signal om å «gå amok».

– Akkurat nå er det litt uforutsigbart her. Det er en del ansamlinger med personer som rugger på gjerdet, og politiet har måttet bruke gass mot disse, sier stasjonssjef Siw Thokle ved Sandefjord politistasjon til NTB rundt kl. 15:30 lørdag.

Saken fortsetter.

Før Sian-demonstrasjonen i Sandefjord 23. april 2022. Foto: Resett

Politiet anslår at mellom 300 og 400 personer har møtt opp på Torvet.

– (Thorsen) har sagt at han anser det som nødvendig. I utgangspunktet er det ikke straffbart å brenne Koranen, og vi har derfor ikke planer om å gripe inn mot det.

– Det jobbes nå for å roe ned stemningen. Vi mener at vi har ressursene som skal til for å holde kontroll på stedet og har tilstrekkelig med folk til å håndtere situasjoner som måtte oppstå, sier Thokle videre.

Sians egne videobilder fra demonstrasjonen viser at det i 16-tiden ble kastet stein og egg mot Sian-medlemmene.

Avsluttet demoen

– Av hensyn til sikkerheten til de involverte, så politiet det som nødvendig å avslutte markeringen som Sian hadde, sier stasjonssjef Siw Thokle ved Sandefjord politistasjon til NTB i 16.30-tiden.

Det skjedde etter at SIAN-leder Lars Thorsen satt fyr på koranen, skriver NTB. Resett erfarer at SIAN heller valgte å rive den i stykker.

Thokle i politiet sier at én motdemonstrant under koranbrenningen kom seg over gjerdet som var satt opp rundt Sian-medlemmene.

Personen ble umiddelbart pågrepet av politiet.

Thokle sier flere andre personer også er pågrepet, men at hun foreløpig ikke vet hvor mange. I tillegg er flere motdemonstranter bortvist fra sentrum.

Saken fortsetter.

Under Sian-demonstrasjonen i Sandefjord 23. april 2022. Foto: Geir Eriksen / NTB

Sians egne videobilder fra markeringen viser at motdemonstranter kastet steiner, egg og glassflasker mot Sian-medlemmene.

Thokle bekrefter at det ble kastet gjenstander, og sier at flere andre personer også er pågrepet, men at hun foreløpig ikke har oversikt over hvor mange.

Bilder NRK har publisert, viser at en av politiets biler i Sandefjord er ramponert. Thokle bekrefter til VG at det har blitt utøvd skadeverk mot to av politiets kjøretøy. Det er ikke meldt om skader blant politiets ansatte.

Politiet opplyser til Sandefjords Blad at det heller ikke er meldt om skader på noen andre personer. Avisen skriver at flere unge i 17.15-tiden lørdag fremdeles er på stedet og river i gjerdene og kaster egg mot politiet

Ytringsfrihet

Politistasjonssjefen mener at politiet har vært godt forberedt på markeringen.

Saken fortsetter.

Under Sian-demonstrasjonen i Sandefjord 23. april 2022. Foto: Geir Eriksen / NTB

– Vi har planlagt for dette lenge, og har hatt et ønske om at markeringen og motdemonstrasjonene skulle gjennomføres på en fredelig måte. Når det ikke skjer, og motdemonstranter ikke etterkommer pålegg, angriper gjerdene og situasjonen eskalerer, er det en samlet vurdering som gjør at vi velger å avslutte markeringen, sier Thokle.

– Men har dere vært godt nok forberedt når dere må avslutte en lovlig markering av sikkerhetshensyn?

– Det er ingen ønskesituasjon å måtte gjøre dette. Ytringsfriheten står sterkt i Norge, og det er politiets oppgave å verne om den.

Thokle sier at politiet nå vil gå gjennom foto og videomateriale fra markeringen for å vurdere om det kan bli aktuelt å opprette straffesaker.

Professor tror neppe Sverige-opptøyer ville skjedd i Norge

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon