Flere biler og en buss ble påtent under opptøyene mot Rasmus Paludan i Malmö, og politiet ble møtt med steiner og brannbomber. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB
annonse
annonse

Koranbrenneren Rasmus Paludan skapte opptøyer, men de viser egentlig et feilslått samfunnseksperiment som ingen tar ansvar for.

– Påskehelgens rasende mobb var ikke motdemonstranter. Den avholdt sin egen maktdemonstrasjon: Dette er vårt territorium. Politiet har å holde seg unna. Her har vi voldsmonopolet, skriver sosiolog Kjetil Rolness i Aftenposten, og fortsetter:

– Et angrep på vår rettsstat og vårt demokrati, sa rikspolitisjefen. Javisst. Han kalte det også et «lyn fra klar himmel». Men hvorfor det?

annonse

Les også: Norske politikere og media pisker opp til hat mot egen befolkning (+)

Rolness sier at steinkasting mot politi og ambulanser er nesten like vanlig som skyting og sprengninger i Sverige. Men dette er ikke noe nytt, og det skaper ingen interesse. Heller motvilje. De som stiller spørsmål blir ignorert eller fryst ut. 

Han mener at faktaresistens og ansvarsfraskrivelse er det mest skremmende i hele denne historien. Sverige har hatt den høyeste nettoinnvandringen per innbygger i moderne vestlig historie. De har tatt imot fire ganger så mange asylsøkere som snittet i Vest-Europa. 

annonse

– Det er riktig og viktig å ta imot mennesker på flukt. Men dette samfunnseksperiment ble satt i gang uten åpen debatt, uten planlegging, uten seriøse konsekvensanalyser, skriver Rolness, og legger til:

– I stedet nedla man tabu mot å tematisere «volumet» på flyktningmottaket fordi begrepet var dehumaniserende. Man tåkela asylsøkernes utdanningsnivå ved å hylle «det kompetensregn som just nu faller över Sverige». Man tryllet bort overrepresentasjonen av innvandrere i kriminalstatistikken ved å «rensa för sosioekonomiska faktorer».

Les også: SIAN truer med å brenne koranen daglig – har blitt advart av PST (+)

Kjetil Rolness er sosiolog og samfunnsdebattant. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Kjetil Rolness.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

I Norden er det staten og individet som teller, sier han, men i Midtøsten og Nord-Afrika er det gruppen. Familien, slekten og klanen. Da lærer man å ta trusler og krenkelser på største alvor, slå hardt tilbake, sette seg i respekt, og forsvare sin «brors» ære.

– Sverige greide kunststykket å gå fra Europas mest fredelige og velordnede land, til et av de mest utrygge og uforutsigelige i løpet av få år.

Wiborg omtaler innvandrerungdom bak bråket som «utakknemlige»: – De får finne seg et islamistisk land å bosette seg i

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon