- Resett - https://resett.no -

Krigen har gjort meg eldre: – Ofte er det skuespilleren som snakker

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at russiske soldater bare var minutter fra å finne ham og familien hans i de første timene etter invasjonen.

Volodymyr Zelenskyj. Skjermbilde fra Time.

I et intervju med det amerikanske nyhetsmagasinet Time [1] sier han også at krigen har gjort ham eldre.

Zelenskyj forteller at han synes det verste er nettene.

annonse

– Jeg ser hvordan dagen har gått. Men jeg ser på oversikten flere ganger og føler at noe er feil. Det er samvittigheten min som forstyrrer meg, sier han.

Nærmest daglig holder den ukrainske presidenten flammende videotaler til andre lands nasjonalforsamlinger eller sine egne, og en av de nærmeste rådgiverne hans medgir at det ofte er skuespilleren som snakker, ifølge NTB.

Overgrep mot sivile
Ifølge Zelenskyj tilhører de 10 den russiske hærens 64. motoriserte riflebrigade. Han sa at navnene var kjent og at detaljene i hver enkelt forbrytelse er registrert, skriver NRK [2].

annonse

Zelenskyj sa at alle russiske kriminelle vil bli rettsforfulgt, uavhengig av hvor de oppholder seg eller gjemmer seg.

– Vi skal finne dem og stille dem til ansvar for å ha torturert og drept ukrainere, for å ha plaget våre folk, ødelagt hus og sivil infrastruktur, sa han.

Zelenskyj brukte også talen på å takke USA og president Joe Biden for ny våpenpakke på 33 milliarder dollar.

Nesten hundre såret i angrep mot feltsykehus

Minst en soldat er drept og nesten hundre andre ble såret i et angrep mot et feltsykehus ved Azovstal-anlegget i Mariupol, ifølge ukrainske myndigheter.

Den skriver den ukrainske avisa Ukrajinska Pravda [3] , som siterer pressetjenesten til Azov-bataljonen i det ukrainske forsvaret, ifølge NTB.

Angrep flere steder
Odesa og Mykolajiv ble torsdag kveld beskutt med raketter, opplyser det ukrainske forsvaret.

annonse

– Mykolajiv ble igjen truffet av flere raketter, opplyser militærdistrikt sør i Ukraina. De sier titalls boliger, biler og butikker ble påført skader.

Det er også meldt om eksplosjoner i Odesa, men sjefen for den lokale militæradministrasjonen, Serhij Bratsjuk, sier det lokale luftforsvaret hadde situasjonen under kontroll, ifølge NTB.

Angrep mot Kyiv mens Guterres besøkte byen

De sier at et av angrepene rammet en 25 etasjer høy boligblokk vest i byen. To etasjer ble delvis ødelagt, og AFP-korrespondenter så også en lavere bygning i flammer.

Angrepet fant sted i sentrum av hovedstaden samtidig som FNs generalsekretær António Guterres besøkte byen, skriver NTB.

FNs generalsekretær António Guterres besøkte tidligere torsdag byer utenfor Kyiv som ble ødelagt av russisk artilleri, her Irpin. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB

Tysklands nasjonalforsamling vedtar å sende tunge våpen til Ukraina

annonse

Under kraftig press fra sine allierte og fra tysk opinion har statsminister Olaf Scholz’ regjering gått med på å la Ukraina kjøpe tyske våpen. I tillegg skal Tyskland nå bidra med å erstatte våpen og kjøretøy som landets allierte sender til Ukraina.

Tyske selskap har også bedt om tillatelse til å eksportere andre pansrede kjøretøy og artilleri til Ukrain.

Tyskland sender stridsvogner til Ukraina som USA sier Russland «vil bli beseiret»:

 

Ukrainer fra Mariupol til Resett om døde folk i gatene: – Det har virkelig vært et helvete (+) [4]

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474