Lars Thorsen fra SIAN i dialog med nysgjerrige i Kristiansand fredag 6, mai. Foto: Shurika Hansen/Resett
annonse

Det var konklusjonen SIAN-leder Lars Thorsen ga i et intervju med Resett under dagens «stand» i gågata i Kristiansand.

Det var knyttet spenning til arrangementet på forhånd. Fra Stopp islamiseringen av Norges (SIAN) side var det varslet til politiet at de ville dele ut brosjyrer og ha dialog med forbipasserende i forbindelse med Demokratiuka som ble arrangert i byen denne uken.

SIAN forteller at de hadde fått tildelt et sted i Markens gate hvor de var pålagt å holde seg mellom kl. 14 og 16.

annonse

Da Resett ankom litt over kl. 14, var det stort oppbud av politi. På vei inn til krysset der standen var, ble en del mennesker plukket ut for kontroll, spesielt de som hadde sekker og bagger, som ble gjennomgått.

SIAN-leder Lars Thorsen og Fanny Bråten var allerede i gang og var i prat med nysgjerrige som hadde møtt opp. Det virket i hovedsak å være mennesker som var uenige med dem, både muslimsk ungdom og norsk ungdom. I begynnelsen var det ganske aktiv inngripen fra Kristiansand kommunes såkalte «dialogverter», hvorav noen er ansatte i kommunen og andre frivillige.

– De skal fange opp hvis det er noen som er fryktelig frustrerte. Vil vil sikre oss at ungdom eller unge voksne ikke blir så opprørte at de skaper uro med sin frustrasjon, men heller bruker sin ytringsrett på en lovlig og demokratisk måte, sa Johanne Benitez Nilsen til Fædrelandsvennen i forkant av standen.

annonse

Nilsen var også å se i mengden.

Lars Thorsen var mindre fornøyd med dialogvertenes innsats.

– De skremmer vekk folk så de ikke tør å prate med oss, sa han til Resett om lag en time ut i arrangementet.

Det var mest i begynnelsen «dialogvertene» grep inn. Og mange mennesker lot seg ikke stoppe og ville likevel inn og diskutere med SIAN. Spesielt rundt Fanny Bråten var det kontinuerlig mange, mest jenter, med både muslimsk og norsk bakgrunn, som ville prate.

Artikkelen fortsetter.

Fanny Bråten i samtale med publikum i Kristiansand 6. mai. Foto: Shurika Hansen / Resett

Så vidt vi kunne observere, og Resett streamet også live til Facebook under deler av arrangementet, var det en faktisk dialog som pågikk. En håndfull aktivister som av og på  ropte «Ingen rasister i våre gater» klarte heller ikke å hindre at det ble diskusjon.

Mange av de unge spurte Thorsen og Bråthen om islam, og en del lyttet også til svarene.

Det var mye synlig politi i området, men de holdt seg i bakgrunnen. Resett vil anslå at det den første timen var i overkant av 100 skuelystne til stede til enhver tid. Det ble tynnere etterhvert.

annonse

Arrangementet skilte seg fra tidligere SIAN-demonstrasjoner Resett har dekket. Denne gangen var det en faktisk dialog mellom SIAN og publikum.

Lars Thorsen forteller at det var mer av denne dialogen for tre-fire år siden.

– Tidligere sto noen av oss og snakket i høyttalerne, mens andre fra SIAN beveget seg rundt blant publikum og delte ut løpesedler og pratet, forteller han Resett under en pause i dag.

– Men det har ikke vært mulig de siste årene. Det har blitt mer voldelig, sier han.

– Men det gikk jo greit idag?

– Ja. Det skyldes også at Agder-politiet er strålende, sier Thorsen og roser politiet for å holde seg i bakgrunnen og la folk komme helt bort til dem for å prate.

annonse

Thorsen mener politiets sikkerhetsnivå var «akkurat passe». Han oppfattet det samme for demonstrasjonen i Arendal kvelden før.

Artikkelen fortsetter.

Politiet observere under SIANs stand 6, mai. Foto: Helge Lurås / Resett

– Oslo-politiet har noe å lære av Agder, sier Thorsen.

– Hvor ofte har dere slike stands der dere er ute blant folk? spør Resett.

– Ikke ofte, kanskje bare en til to ganger i året.

Thorsen forteller at de gjorde noe tilsvarende forrige helg på Egertorget i Oslo. Det var ikke varslet. De holdt da på i nesten halvannen time, forteller han. Men da en gruppe muslimer kom og sto rundt i en sirkel, turte angivelig ikke politiet annet enn å bryte opp SIANs tilstedeværelse.

– Her får dere faktisk snakket med folk og det er fredelig. Hvorfor gjør dere ikke dette oftere?

– Vi kommer nok til å gjøre mer av dette fremover i Oslo, sier Thorsen. Men han understreker at de da ikke kommer til å annonsere tid og sted på forhånd fordi da «dukker venstrebermen opp og lager kvalm».

Shurika Hansen bidro til denne saken.

NRK uten kritiske spørsmål til norske islamkonvertitter

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse