Situasjonen i Mariupol ventes å være et av temaene på møtet i FNs menneskerettsråd. Her ankommer sivile som flyktet fra havnebyen et mottak i Zaporizjzja i går. Foto: Francisco Seco / AP / NTB
annonse

Ifølge Ukrainas ambassadør stiller nær 60 land seg bak et krav om at FNs menneskerettsråd snarest avholder et ekstraordinært møte om den forverrede situasjonen for menneskerettigheter i Ukraina.

Russiske styrker er blitt anklaget for omfattende angrep på sivile mål i Ukraina, deriblant på skoler, helseinstitusjoner, boligblokker og sivil infrastruktur.

– I dag har vi bedt om en spesialsesjon i FNs menneskerettsråd til å vurdere den forverrede situasjonen for menneskerettigheter i Ukraina, sier Jevhenija Filipenko i en videomelding på Twitter i dag.

annonse

– Vi vil ikke hvile før vi sikrer at de som begår disse forbrytelsene, stilles til ansvar, tilføyer Filipenko, som er Ukrainas ambassadør til FN i Genève.

Diplomater opplyser til nyhetsbyrået Reuters at møtet etter planen skal finne sted torsdag. Ukraina viser til meldinger om krigsforbrytelser og overgrep i byen Butsja og andre frigjorte deler av landet, samt store tap av menneskeliv i russisk-kontrollerte Mariupol.

Ifølge Reuters’ kilder kan det på møtet bli diskutert en resolusjon der granskingskommisjonen for Ukraina-krigen blir bedt om å lage en detaljert rapport til rådet senere i år. Den norske juristen Erik Møse leder kommisjonen som ble oppnevnt av FNs menneskerettsråd i mars.

Ukrainer fra Mariupol til Resett om døde folk i gatene: – Det har virkelig vært et helvete (+)

annonse

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse