Flyfoto som viser Baneheia i Kristiansand. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB
annonse

En politiekspert mener det er svært betenkelig at flere opplysninger om Baneheia-dømte Jan Helge Andersen ikke er blitt gjort kjent før nå. 

Gjenopptakelseskommisjonen fikk blant annet ikke vite at Andersen var anklaget for voldtekt før Baneheia-drapene. Anmeldelsen ble henlagt fordi Agder-politiet mente at Andersen var under den kriminelle lavalder da voldtekten angivelig fant sted. Kvinnen fikk senere erstatning fra Erstatningsnemnda for voldsofre, skriver TV 2.

Agder-politiet skrev til kommisjonen at det ikke forelå «opplysninger om at Andersen tidligere har forgrepet seg verken mot voksne eller barn». Det får Ivar Fahsing, ekspert på etterforskning av vold og drap på Politihøgskolen, til å reagere.

annonse

– Det er svært betenkelig at denne informasjonen kommer opp så sent. Det kan bero på to ting: Enten at de som har skrevet påtegningen ikke har vært klar over at anmeldelsen finnes, eller at de har vært klar over det og uttalt seg mot bedre vitende. Vi får håpe det er det første alternativet som gjelder, sier han.

Gjenopptakelseskommisjonens leder Siv Hallgren bekrefter at de ikke fikk vite om voldtektsanklagen eller vedtaket om erstatning.

– Slik jeg leser vedtaket, så synes jeg at dette burde vært sendt over til kommisjonen, sier hun.

annonse

Andersen benekter å ha voldtatt noen. Flere opplysninger i tillegg til voldtektsanklagen har kommer frem i det siste.

Arne Pedersens samboer involvert i henleggelsen av voldtektssak mot Jan Helge Andersen

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse