Ola Honningdal Grytten, professor ved Norges handelshøyskole, venter at regjeringen vil levere et stramt revidert budsjett torsdag. Foto: Marit Hommedal / NTB
annonse
annonse

Regjeringen er i en forferdelig skvis, sier økonomiprofessor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole før regjeringen torsdag legger frem revidert nasjonalbudsjett.

Regjeringen bør være ærlig og si det som det er: Kjøpekraften kommer til å falle, mener Grytten.

Det vil være avgjørende for regjeringen er å sørge for at renten ikke stiger for mye, for raskt, da dette vil ramme mange nordmenns privatøkonomi kraftig. Regjeringen må derfor stramme inn, men det blir ikke lett, mener økonomiprofessoren.

annonse

– Jeg tror de må være ærlige og si at vi er inne i en spesiell situasjon. Man må regne med at kjøpekraften faller litt, men regjeringen gjør det for å sørge for at renten ikke stiger for mye, sier Grytten, ifølge NTB.

– Det er ikke så lett å komme med skatteskjerpelser når kjøpekraften skal falle. Jeg vil tro at de vil spare inn på infrastruktur og veibygning, sier han.

Vil ikke legge ytterligere press på renten

annonse

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har slått fast overfor VG at deres viktigste bidrag til forbrukerne er et budsjett som ikke gir press på renten – pluss fortsatt strømstøtte.

– Hva er det vi nå kan gjøre? Det er nettopp å sørge for midtveis i 2022 å vise ansvarlighet i håndteringen av budsjettet og ha et ansvarlig budsjett for trygg styring. For hvis vi nå pøser på, så bringer vi en annen høy kostnad til husholdningene, nemlig et driv på renta, sier Støre til VG.

Tror på kraftigere prisøkning

Tirsdag kom tall fra Statistisk sentralbyrå der det gikk frem at det har vært en generell prisstigning på 5,4 prosent fra april i fjor til april i år.

Ola Grytten tror Finansdepartementet har vært for håpefulle i sin prognose over hvordan inflasjonen vil utvikle seg.

– Når året er omme kan det godt hende at det ikke ender på 3,3 prosent, men nærmere 5 prosent. Det avhenger veldig mye av krigen og energiprisene, sier han.

Anleggsdiesel har blitt over 80 prosent dyrere – frykter konkurser (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon