Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim. Foto: Javad Parsa / NTB
annonse
annonse

Men bistandsbudsjettet er på rekordhøye 44,9 milliarder. 

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) peker på krigen i Ukraina som årsak til at det trengs et større bistandsbudsjett.

– Krigen i Ukraina får globale konsekvenser. Antall mennesker på flukt øker, og tallet på folk som mangler mat, er rekordhøyt, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp).

annonse

Halvparten av den foreslåtte økningen i bistandsbudsjettet, 1,8 milliarder kroner, blir prioritert til flyktningtiltak i Norge. I tillegg foreslår regjeringen å omprioritere fire milliarder kroner innenfor bistandsbudsjettet for å finansiere økte flyktningutgifter i Norge, melder NTB.

– Selv om vi omprioriterer fire milliarder kroner som vi skal bruke til å ta godt vare på ukrainske flyktninger til Norge, har vi et rekordhøyt bistandsbudsjett. Det skal vi bruke til å kjempe mot sult, bedre mattrygghet, lindre nød og gi vern, i tillegg til innsats for klimatilpasning og langsiktig utvikling, sier Tvinnereim.

Bistanden til Ukraina og nabolandene økes videre med 1,75 milliarder kroner.

annonse

Ifølge Norsk Folkehjelp blir Norge med dette den største mottakeren av norsk bistand.

– Vi er svært opprørt over at regjeringen finansierer mottak av ukrainske flyktninger ved å kutte i bistanden til verdens fattigste. Vi har blitt rikere av korona og krigen i Ukraina. At Norge nå blir den største mottakeren av norsk bistand henger ikke på greip, det er provoserende, sier Henriette K. Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

Bistandsbudsjettet utgjør ifølge regjeringen 1,09 prosent av bruttonasjonalinntekten.

Eldreombud legges ned

Samtidig som bevilgningene øker til bistand, kuttes det andre steder. Eldreombudet avvikles fra 1. juli 2023. Derfor reduseres bevilgningen med 1 million kroner i år.

Årsaken til avviklingen er først og fremst økonomisk, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.

Flere av eldreombudets oppgaver dekkes allerede av andre ombud og instanser.

– I en tid der vi må prioritere, mener regjeringen at det er riktig å rydde i overlappende funksjoner og ansvarsområder, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

annonse

Situasjonen er kritisk – ikke glem hvilken rolle Resett har

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon