Fotomontasje: Geir Olsen / NTB / SIAN-leder Lars Thorsen / Torstein Bøe / NTB
annonse

Sians aktiviteter er ikke religionskritikk eller blasfemi, men rasisme, mener førsteamanuensis ved Oslomet, Lars Gule.

Gule understreker i et innlegg i Klassekampen at koranbrenning ikke er straffbart, og at det ikke krenker menneskeverd eller innskrenker muslimers rettigheter. Han kaller koranbrenning for religionskritikk, ikke hat eller rasisme, selv om ytringsformen etter hans oppfatning er «primitiv og vulgær». 

Han vedgår også at det som ytres ved koranbrenning, for eksempel at Koranen er en skadelig bok som ingen burde lese, ikke heller er straffbart, uansett om Gule mener at det er banalt og ondskapsfullt.

annonse

Les også: Audun Lysbakken til angrep på NRK for å omtalte SIAN som «islamkritiske». De er «rasister», ifølge SV-lederen (+)

Men Lars Gule mener at det er noe helt annet med SIANs aktiviteter.

– Det er ingen tvil om at aktivistene i Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) har et bestemt motiv, en hensikt med sin koranbrenning. Det handler om å såre, støte og provosere samtidig som man avleverer hatefulle, diskriminerende og rasistiske ytringer. Slik sett er det liten tvil om at koranbrenningen fungerer som en forsterker i spredningen av de rasistiske ytringene, skriver han.

annonse

– Det er derfor de rasistiske ytringene bør etterforskes i kontekst i større grad enn det som har skjedd hittil. Dette er politi og påtalemyndighet selvsagt forpliktet til.

Les også: Imam til Resett: – Muslimer må spørre seg selv om hvorfor islamhatere skjender Koranen (+)

Gule skriver at det ikke handler om å gjøre koranbrenning til noe kriminelt, men om å se hvilken funksjon en slik provokativ skjending har i formidlingen av det samlede rasistiske budskapet til SIAN. 

Lars Gule. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Likevel er det først og fremst det som formidles i talene, som skal vurderes. Det er i de verbale uttrykkene hatet, diskrimineringen og krenkingen av menneskeverdet ligger.

Gule mener at påtalemyndigheten må slå ned på slike det han ser på som forbrytelser. Riksadvokaten bør ta grep for å sikre en bred etterforskning av SIANs rasisme. De må også være villig til å forfølge sakene helt opp til Høyesterett, for en prinsippavgjørelse, skriver han.

Norske medier er ansvarlige for den voldelige aggresjonen mot Sian – les hvordan (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse