Pave Frans. Foto: AP
annonse
annonse

Pave Frans fordømmer fallende fødselstall i den vestlige verden, og kaller negative demografiske trender for en ny form for «generativ fattigdom».

Paven kalte fallende fødselstall for «en ekte sosial nødsituasjon» under en konferanse om demografi i regi av Vatikanet torsdag:

– Det er ikke umiddelbart merkbart, ettersom det er andre saker som opptar nyhetene, men det haster veldig: færre og færre barn blir født, og dette betyr å utarme alles fremtid; Italia, Europa og Vesten utarmer fremtiden sin, sa han.

annonse

Frans argumenterte med at mange unge mennesker «senker begjæret sitt», og i stedet for å få barn, «nøyer de seg med middelmådige erstatninger, som for eksempel forretninger, bil, reiser, og passe på fritiden sin».

– Skjønnheten av å ha en familie med mange barn risikerer å bli en utopi, en drøm som det er vanskelig å realisere, sa han.

Ny fattigdom

annonse

Paven beskrev det å velge bort foreldreskap for «en ny fattigdom som skremmer han».

– Det er den generative fattigdommen til de som ser bort fra ønsket om lykke i sine hjerter, til de som resignerer med å vanne ned sine største ambisjoner, til de som er fornøyd med lite og slutter å håpe på noe større, sa han.

– Dette er en tragisk fattigdom, fordi den tar fra menneskers deres største rikdom: å bringe liv inn i verden for å ta vare på dem, gi den eksistensen de har mottatt videre til andre med kjærlighet, la han til.

Handling

Paven anmodet nasjoners ledere om å våkne opp til problemet med færre og færre barn og gjøre noe med situasjonen:

– Å unnlate å ta innover seg problemet med den synkende fødselsraten er en kortsiktig holdning; det betyr å slutte å se fremover, lenger fremover. Det betyr å snu den andre veien, tenke at problemene alltid er for komplekse og at ingenting kan gjøres. Det betyr med andre ord å gi opp, sa han og fortsatte:

– Ting kan endre seg hvis vi, uten frykt, går utover partipolitiske interesser og ideologiske barrierer, og forplikter oss sammen. Derfor håper jeg at vi på alle nivåer – institusjonelle, media, kulturelle, økonomiske og sosiale – vil fremme, forbedre og implementere konkrete retningslinjer som tar sikte på å revitalisere fødsel og familie.

Kald vinter

annonse

Avslutningsvis under talen sin anmodet paven Vestens ledere til å ta grep før det er for sent:

– Dataene, prognosene og tallene er nå kjent for alle: handling er nødvendig. Det er øyeblikket for å gi ekte svar til familier og unge mennesker: håp kan og må ikke dø mens man venter, erklærte han og konkluderte:

– Jeg ber Gud om å velsigne deres innsats. Jeg er nær dere og heier på dere, slik at vi sammen kan snu denne kalde demografiske vinteren.

Halvparten av franskmenn tror på «den store demografiske utskiftingen»

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon