Sofia Rana. Foto: Annika Byrde / NTB
annonse

– Bør kjenne sine privilegier.

Den ytterliggående Rødt-politikeren Sofia Rana har gått hardt ut på Twitter i et forsøk på å mobilisere motstand mot relanseringen av en Nansen-bok på Litteraturhuset i Oslo. Hun ønsker å få stanset utgivelsen og bokbadet, fordi den etter hennes syn er «identitær».

Det aktuelle Bokbadet arrangeres av Tore Rasmussen og hans forlag, Legatum. Boken som skal diskuteres er «Fridtjof Nansen – a Book for the Young», første gang utgitt i 1898. Den gis nå ut på nytt med forord av Bjørn Christian Rødal.

annonse

Både Rasmussen og Rødal er omstridte for sine tidligere bånd til høyreekstreme organisasjoner.

– Å skulle stanse en bokbad fra å bli arrangert er likevel prinsipielt galt, skriver Danby Choi, som er redaktør for kulturmagasinet Subjekt.

Resett kjenner til at det er varslet en motdemonstrasjon mot bokbadet ved Litteraturhuset, og at politiet vil være til stede.

annonse

I sin kommentar skriver Danby Choi at motdemonstrasjonene er problematiske, ettersom det risikerer å gjøre Rasmussen og Rødal til martyrer for ytringsfriheten.

– Verst er likevel idéen om å skulle betimeliggjøre sensur av sine meningsmotstandere.

Ikke sensur, men…

Subjekt-redaktøren vedgår at det ikke hadde vært snakk om sensur dersom Litteraturhuset hadde nektet Rasmussen og Rødal en scene, da det i realiteten kun er myndighetene som kan sensurere og begrense ytringsfriheten. Man mister ikke ytringsfriheten av å ikke kunne ytre seg i regi av et privat foretak.

– Når en politiker i Oslo bystyre går hardt ut mot en kulturscene for å leie ut sine lokaler til en politisk motstander av Rana, er ikke sensuren langt unna. Rana bør, hvis hun har respekt for folks egen meningsdannelse, være varsom med slike uttalelser. Det er liten grunn til å betvile at hun med slike ytringer bidrar til politisk føring av det frie kulturlivet, gitt hennes posisjon som politiker. Rana bør kjenne sine privilegier, og være varsom med å misbruke dem, skriver Choi.

Rødt-politiker vil at Litteraturhuset skal stoppe bokbad om Fridtjof Nansen (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse