Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB
annonse
annonse

Tyrkia satte seg på bakbeina få dager før Finland og Sverige skal ta en avgjørelse om Nato-medlemskap.

Opptakten til Natos utenriksministermøte i helgen tok en dramatisk vending da president Recep Tayyip Erdogan i Nato-landet Tyrkia offentlig tok til motmæle mot å slippe Finland og Sverige inn i alliansen.

Å innlemme dem i alliansen vil være en feil, sa den tyrkiske presidenten på fredag.

annonse

– Skandinavia er som gjestehus for terrororganisasjoner, hevdet Erdogan overfor journalister i Istanbul.

Alle 30 medlemsland må si ja for at Nato kan ta opp nye medlemmer.

Støre
– Jeg opplever at de samtalene som har vært i Nato til nå, har gitt uttrykk for at Sverige og Finland – som er nære partnere av Nato – har alle kvalifikasjoner til å bli medlemmer. Og det er Norges holdning, sa Jonas Gahr Støre sa til NTB fredag.

annonse

Lørdag og søndag samles Natos utenriksministre til et møte, i Tysklands hovedstad Berlin. Der er Finland og Sveriges mulige medlemskap i Nato ventet å være et hovedtema, skriver NTB.

– Dette må ses på som et spill fra Erdogan. Tyrkia har lang erfaring med å utnytte muligheter til egen politisk vinning. Dette har vi sett tidligere blant annet ved flyktningstrømmer, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets høgskole til NTB.

– Dette er et kritisk øyeblikk for Nato som det er helt usannsynlig at noen av medlemslandene kommer til å stoppe, sier Karlsen.

Anleggsdiesel har blitt over 80 prosent dyrere – frykter konkurser (+)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon