Linn Stalsberg. Foto: Wikimedia.
annonse
annonse

At gutter og menn ikke får forlate Ukraina, kan virke forståelig. Men det bryter med menneskerettighetene deres, mener sosiolog Linn Stalsberg.

– «Det er bare kvinner og barn som kommer gjennom her, for menn er det forbudt. Vi etterlater våre fedre, menn og ektemenn hjemme og føles bare drit, fortalte 30 år gamle Ludmila over grensen til Polen. Deretter brøt hun sammen i gråt overfor journalisten, skriver Stalsberg i Dagsavisen, og tilføyer:

– Det er ikke bare kvinnene som gråter. Også menn gråter på grensen.

annonse

Les også: Vi kan ta imot mange flyktninger fra Ukraina uten fare for det norske samfunn (+)

Ukraina stengte grensene for mannlige borgere. Det var en «verkebyll» for folk som er opptatt av menneskerettigheter helt i starten, men debatten kom aldri. I en krig blir det fort helter og skurker, det blir svart og hvitt, skriver Stalsberg.

– Hva tenker den faren som sender ut kone som eneforsørger for barna alene, til fremmed land, uten verken penger, språk eller nettverk? Går det en grense for hvor sterk en fars bekymring kan bli? spør hun, og legger til:

annonse

– Å stenge inne en bestemt del av befolkningen i en krig, er ikke en sjarmøretappe vi bør overlate til neste krig i historien. Denne bestemmelsen er verdt en kritikk, selv om vi rystes av lidelsene i Ukraina og støtter dem i kampen.

Les også: Resett intervjuer ukrainer: – Putin anerkjenner ikke Ukrainas rett til å eksistere (+)

Ukraina på kart over Europa. Foto: hyotographics / Shutterstock / NTB

Hun mener at krigen kan fort bli en langvarig hengemyr, og løsninger kan ligge andre steder enn i bakkekrigen. De løsningene må ukrainske menn få aksjer og eierskap i, også om de vil ha denne utenfor selve kampsonen, i et annet land.

– Mange ukrainere kan velge, om de vil bli og kjempe for landet sitt der, med eller uten våpen. Det er rett og riktig. Men alle som juridisk sett er menn, har ikke noe valg. Det er galt, hevder Stalsberg.

Hemmeligheten bak Ukrainas militære suksess: Årevis med Nato-trening

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon