Boris Johnson. Foto: PRU / AFP
annonse
annonse

Tirsdag presenterer den britiske regjeringen planer for hvordan Storbritannia vil tvinge frem endringer i handelsavtalen med EU for Nord-Irland.

Utenriksminister Liz Truss skal i en uttalelse til parlamentet legge frem «begrunnelsen for vår tilnærming». Dette fremgår av en uttalelse fra en av statsminister Boris Johnsons talspersoner, ifølge NTB.

Johnson har flere ganger truet med å bryte Brexitavtalen, som han mener er skyld i en politisk krise i Nord-Irland som hindrer en ny selvstyre-regjering i å komme på plass der.

annonse

Storbritannia ønsker endringer i den såkalte Nord-Irland-protokollen med EU, som ble inngått etter Brexit i 2019.

Den britiske regjeringen har foreløpig ikke bekreftet hvilke endringer det er snakk om, men flere medier skriver at det dreier seg om en lov som tillater Storbritannia å overstyre enkelte av reglene som regulerer handel fra Nord-Irland.

Dagens regler, som pålegger tollsjekker av varer som ankommer Nord-Irland fra England, Skottland og Wales, undergraver Nord-Irlands posisjon i Storbritannia, ifølge nordirske unionister.

annonse

Nord-Irlands utenriksminister Brandon Lewis sa tirsdag at protokollen «ikke fungerer for næringslivet eller for noen i Nord-Irland».

Lewis sa til Sky News at problemet «helst bør løses i samarbeid med EU» men at «vi vil gjøre det vi må for at varer kan komme inn i Nord-Irland slik de burde – fra Storbritannia som del av Storbritannias indre marked».

Det største probritiske unionistpartiet, Det demokratiske unionistpartiet (DUP), nekter å ta del i en ny regjering, og vil heller ikke ta plass i provinsforsamlingen, før den britiske regjeringen forkaster handelsavtalen med EU.

Indisk ekspert til Resett: – Dette binder Russland og India sammen (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon