Stortingspresident Masud Gharahkhani innvier sin nye Eikerdrakt når han vinker barnetoget forbi fra Stortingets balkong. Foto: Morten Brakestad / Stortinget / NTB
annonse
annonse

Stortingspresident Masud Gharahkhani innvier sin nye Eikerdrakt når han vinker barnetoget forbi fra Stortingets balkong.

– Det er en travel dag og det er artig dag. Årsasken til at vi feirer 17. er grunnloven og demokratiet, og det å stå på balkongen i Stortinget, som er demokratiets hjerte, er en stor ære, sier stortingspresident Masud Gharahkhani til NTB.

Gharahkhani hadde sitt første ærend i dag klokken halv 7, og har allerede hatt en travel dag med nedlegging av kranser og tale. Han har også møtt de nordiske ambassadørene, som han tror er misunnelig på måten nordmenn feirer nasjonaldagen.

annonse
Gammel tradisjon

At stortingspresidenten vinker barnetoget forbi fra balkongen på Stortinget, er en gammel tradisjon. Han sier det kommer til å bli en følelsesladd affære.

– Det kommer til å bli stas, og det kommer til å være mye følelser. Jeg kom til Norge som 5-åring på grunn av krig, og det forteller noe om hvor flott land vi er, at uansett hva slags bakgrunn vi har, så kan vi delta i feiringen.

Gharahkhani har allerede besøkt barna på Høybråten og Slemdal skole, som skal gå først i toget.

annonse

– Det er mange spente barn, sier han.

Ny Eikerdrakt

Til nasjonaldagen har Gharahkhani skaffet seg en Eikerdrakt, som «noen flotte damer» ved hjemstedet Skotselv har sydd til ham.

– Jeg føler meg ydmyk og stolt, sier han om opplevelsen av å gå i finstasen.

I talen Gharahkhani holdt på Eidsvolls plass oppfordret han nordmenn til å inkludere familiene som har flyktet fra Ukraina.

– President Volodymyr Zelenskyj ba det norske folk om å ta godt vare på alle barna vi nå låner fra hans hjemland. Han oppfordret oss til å vise dem betydningen av 17. mai-feiringen, sa han i talen.

Han forteller at dette ble viktig for ham å si etter han besøkte Kyiv i forrige uke.

– Det er glede i gatene, og president Zelenskyj og det ukrainske folk skal vite at vi tar godt vare på deres barn.

(©NTB)

annonse

Kanskje det er bedre med en initiativrik norsk-iraner enn en selvhøytidelig, helnorsk karrierepolitiker

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon