Espen Andersen Bråthen skjøt mot kunder og ansatte på Coop Extra i Kongsberg. Dette bildet er hentet fra overvåkingskamera i butikken. Foto: Politiet / NTB
annonse
annonse

Espen Andersen Bråthen sier at han ikke vil forklare seg mer under rettssaken. Dermed kan rettssaken bli betydelig forkortet.

– Jeg velger å ikke forklare meg noe mer, svarte Espen Andersen Bråthen på spørsmål fra dommer Liv Synnøve Taraldsrud torsdag morgen om han ville forklare seg.

Etter å ha forklart seg i drøyt to timer onsdag under første dag av rettssaken i Buskerud tingrett, avbrøt den tiltalte 38-åringen og sa at han ikke ønsket å forklare seg mer.

annonse

Forsvarer Fredrik Neumann sa onsdag, før han hadde snakket med sin klient, at han regnet med at Bråthen var sliten. Både Neumann og aktor Andreas Christiansen håpet likevel at Bråthen ville gjenoppta sin forklaring i retten torsdag.

Som tiltalt har 38-åringen rett til å nekte å forklare seg.

Kan korte ned rettssaken

Bråthen er tiltalt for fem knivdrap, elleve drapsforsøk med pil og bue og flere andre forhold i Kongsberg 13. oktober i fjor. I de psykiatriske undersøkelsene av ham etter at han ble pågrepet er det påvist at han lider av paranoid schizofreni, og at han trolig var utilregnelig da drapene og pil og bue-angrepene skjedde.

annonse

Det er satt av 18 dager i retten til saken i en periode på fire og en halv uke. Etter planen var det lagt opp til at Bråthen skulle få forklare seg i alt fem av dagene i tingretten i Hokksund, blant annet etter at vitner og fornærmede har fortalt om det de har opplevd.

Dermed kan en fortsatt nekt fra Bråthen korte ned rettssaken betydelig.

Inne på Coop i ti minutter

I stedet for Bråthen ble det politifaglig etterforskningsleder Jarl Ausland i Sørøst politidistrikt som inntok vitneboksen i retten torsdag formiddag. Her gjennomgikk han overvåkingsvideoene fra Coop Extra, der Bråthen skjøt med pil og bue mot kunder, ansatte og etter hvert også politiet i ti minutter fra 18.11 til 18.21.

Avstanden mellom Bråthen og de fornærmede eller stedene der pilene traff, var på mellom 10 og 24 meter.

To kvinnelige kunder som ble truffet av pilene, fikk overfladiske sår, mens politimannen Rigoberto Villarroel, som ikke var på jobb da han var på Coop, fikk en pil 9 centimeter inn i skulderen.

– Det mest ekstreme jeg har vært borti

Innsatsleder Vidar Gulbrandsen i Sørøst politidistrikt forklarte om dramatiske minutter etter at de fikk de første meldingene om at noe skjedde i Kongsberg.

– Det er det mest ekstreme jeg har vært borti når det gjelder antall skadde og døde og med ressursene som var involvert, sa han fra retten.

Ifølge Gulbrandsen fikk politiet også beskjed om å ta på seg hjelm og fullt verneutstyr i møte med gjerningsmannen inne på Coop. Han sa at det likevel er opp til de enkelte om de velger å ta dette på seg.

annonse

– De bruker tre minutter på å ta på seg verneutstyret. Da kommer de også tre minutter senere inn i butikken, sa Gulbrandsen.

Den første politipatruljen som kom til Coop Extra, valgte å trekke seg ut av butikken kort tid etter at de ankom, fordi de ble beskutt med piler av Bråthen

Resett avslører knivtype og politiets første respons under Kongsberg-drapene (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon