Oslo 20220511. Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag. Foto: Javad Parsa / NTB
annonse
annonse

Etter at utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget torsdag enstemmig avga sin innstilling om endring i Norfund-loven, er klimainvesteringsfondet nå operativt.

Fondet blir Norges viktigste verktøy for å bidra til å få fart på den globale energiomstillingen gjennom å investere i fornybar energi i utviklingsland med store utslipp fra kullkraft og annen fossil kraftproduksjon, skriver Norfund i en pressemelding, gjengitt av NTB.

– Vi har ingen tid å miste i kampen mot klimaendringene. Takket være at vi har gjort det nye klimainvesteringsfondet operativt på rekordtid, kan pengene nå settes i arbeid i helt nødvendige investeringer i fornybar energi i utviklingsland, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) om beslutningen.

annonse

Fondet skal kapitaliseres opp med 2 milliarder kroner hvert år de neste fem årene og skal forvaltes av Norfund.

Hovedsatsing

– Klimainvesteringsfondet vil være en hovedsatsing i arbeidet med å oppfylle regjeringens ambisjon om å doble vår årlige globale klimafinansiering. Jeg er trygg på at Norfund vil forvalte fondet slik at vi får maksimal klimaeffekt ut av hver krone vi bevilger, legger Tvinnereim til.

Ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA) må de årlige investeringene i fornybar energi i utviklingsland sjudobles, fra dagens nivå på 150 milliarder dollar til over 1.000 milliarder fra 2026 til 2030, om verden skal holde seg under 1,5-gradersmålet.

annonse

Tellef Thorleifsson, administrerende direktør i Norfund, forteller at styret til fondet har vedtatt en strategi med klare ambisjoner.

Blant annet skal fondet bidra til finansiering av ni gigawatt ny fornybar energi, unngå mer enn 14 millioner tonn årlige CO2-utslipp – tilsvarende 30 prosent av Norges årlige utslipp – og bidra til total finansiering på 10 kroner for hver krone investert av fondet.

74 prosent ser ikke på klima som viktigst

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon