Eilert Sundts hus (SV-bygningene) på Blindern i Oslo. Her ligger samfunnsvitenskapelig fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO). Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
annonse
annonse

Faller konservative og liberalister utenfor våre begreper om ønsket mangfold?

– Det finnes ikke Frp-ere ved universitetene. Og jeg mener fortsatt at det er en problemstilling som bør tas på alvor, skriver professor Torkel Brekke ved OsloMet i Aftenposten, og fortsetter:

– Det som er pussig, er at forskere som identifiserer seg med venstresiden, ikke har fantasi til å forestille seg at situasjonen var snudd på hodet.

annonse

Brekke tilhører også tankesmien Civita. Han påpeker at forskningsfunn oppstår i store institusjoner med kulturer nedfelt i institutter og fagfellesskap. Kulturene reproduserer seg selv, i hvert fall i noen grad. Det er uunngåelig at studenter og stipendiater (og etablerte forskere for den saks skyld) påvirkes av institusjonene i valg av problemstillinger og perspektiver på fag.

Les også: Samfunnsforskerne er venstrevridde: – Syklubb (+)

– Tenk om samfunnsvitenskapene og humaniora (og gjerne folkehelseforskning) var helt dominert av forskere som stemte Høyre, KrF og Frp. Da tror jeg man ville fått en annen debatt, skriver han, og legger til:

annonse

– Den ville sannsynligvis dreiet rundt begreper som representasjon, mangfold og legitimitet.

Klimabrølet foran Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Man ville hørt at det er viktig at også unge mennesker på venstresiden føler seg representert i forskningen, at de kan forestille seg selv bak kateteret i forelesningssalen. Da ville vi ha hørt at folk flest bør føle seg representert, slik at forskningen beholder sin  legitimitet, også innen kontroversielle temaer som for eksempel innvandring og klima. Man ville hørt at vi trenger mangfold, ikke bare langs dimensjoner som kjønn og etnisitet, men også med hensyn på verdensbilder og politisk ståsted, skriver Brekke, og spør:

– Men konservative og liberalister faller kanskje utenfor våre begreper om ønsket mangfold?

Mener mediene bidrar til å skape panikk: – Global oppvarming er reell og menneskeskapt, men den er ofte vilt overdrevet (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon