Espen Andersen Bråthen skjøt mot kunder og ansatte på Coop Extra i Kongsberg. Dette bildet er hentet fra overvåkingskamera i butikken. Foto: Politiet / NTB
annonse
annonse

Espen Andersen Bråthen er av politiet og sakkyndig vurdert som psykotisk i gjerningsøyeblikket og det vil bli lagt ned påstand om tvungent psykisk helsevern.

De første opplysningene som kom ut var imidlertid også at Bråthen hadde konvertert til islam og at angrepene kunne være motivert av dette.

I en video postet i 2017 sier Espen Andersen Bråthen at «Jeg er en budbringer. Jeg kommer med en advarsel. Tiden er kommer. Bær vitne til at jeg er muslim.»

annonse

Nå har politimannen som pågrep Bråthen etter at han hadde drept fem personer uttalt seg i retten fredag. Det er NRK som gjengir vitneforklaringen.

Politimannen: – Jeg får mulighet til å gå fysisk på ham. Låser av høyre arm og truet ham ned i bakken med pistol. Jeg tenkte at hvis han trekker opp noe nytt, så skyter jeg for å uskadeliggjøre. Responsen hans er et voldsomt dyrisk hyl. Jeg tror han skal slåss. Men jeg tror det er lufta som går ut av ham.

– Han blir påsatt håndjern. Og jeg husker godt det jeg sier til gjerningsmannen. Jeg sier: «Klokka er 18.47, du er pågrepet for drapsforsøk. Du har forsøkt å drepe oss, din jævel».

annonse

Aktor: – Sier han noe tilbake?

(Politimannen) Ødegård: – Jeg oppfatter det som han sier unnskyld.

Aktor: – Sier han noe mer?

Ødegård: – Han sier han har utført jihad.

Forklaringen fortsetter med Bråthens forsvarer.

– Jeg oppfatter det som et dyrisk brøl, et primalskrik som jeg ikke har hørt fra noe menneske før. Jeg oppfatter det som han vil slåss, men det skjer ikke, sier politimannen.

– Det var akkurat som han tømte seg for blodrusen. Når det er gjort, og jeg er verbal med ham, når han visiteres og jeg skal fjerne belte og slire, så er han veldig høflig og ordentlig.

– Sa han unnskyld? spør forsvarer Fredrik Neumann.

annonse

– Ja, jeg opplever det da som han sier unnskyld, svarer Ødegård.

– Jihad, sa han noe mer?

– Nei. Jeg opplever det ikke som en religiøs handling, men en gal manns ferd.

– Du har vært borti ham før?

– Ja, jeg har forkynt et besøksforbud, og jeg har kjørt han til prejudisiell vurdering i Oslo tidligere

Dette er konvertitten som drepte fem personer i Kongsberg

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon