Dette mikroskop-bildet viser forskjellige typer apekopp-virus. Foto: Cynthia S. Goldsmith / Russell Regner / CDC / AP / NTB
annonse

Virussykdommen apekopper fortsetter å spre seg i Europa. Storbritannia rapporterer om en dobling i antall påviste tilfeller.

– De fleste tilfellene er milde, og jeg kan bekrefte at vi har skaffet oss flere doser med vaksiner som er effektive mot apekopper, sier helseminister Saijid Javid i Storbritannia ifølge Sky News, sitert av NTB.

Han holdt fredag et møte med helseministrene i de andre G7-landene, hvor han opplyste om situasjonen i landet så langt.

annonse

Storbritannia var et av de første landene i Europa som påviste tilfeller av apekopper, som er en virussykdom som vanligvis kun finnes i deler av Afrika. De siste dagene har det imidlertid dukket opp tilfeller i flere land i Europa og Nord-Amerika.

Det er foreløpig ikke meldt om smittetilfeller i Norge, men Folkehelseinstituttet har opplyst at de følger situasjonen nøye.

Ifølge FHI gir apekopper et sykdomsbilde som minner om kopper, men sykdommen er mye mindre smittsom og har lavere dødelighet. Det er snakk om feber og vannkopplignende utslett.

annonse

– Sykdommen er vanligvis mild, og de fleste smittede vil bli friske uten behandling i løpet av noen uker. Noen vil utvikle hudarr, skriver instituttet.

Sykdommen smitter fra dyr til mennesker, men kan også smitte mellom mennesker via kontakt med utslett eller dråper.

Apekopper påvist i Sverige

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse