Høye strømpriser har preget vinteren og våren her i landet. Illustrasjonsfoto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
annonse
annonse

Norge importerer høye strømpriser gjennom kraftkablene til utlandet, mener forskningsstiftelsen De Facto.

Fagbevegelsens kunnskapssenter De Facto fastslår i en rapport at kraftkablene til Tyskland og Storbritannia er den viktigste årsaken til høye strømpriser i Sør-Norge, skriver Klassekampen.

– Det blir ikke mer eksport, men de norske kundene blir tvunget til å betale det samme som en potensiell britisk kunde ville betalt, sier Isak Lekve, en av utrederne bak rapporten til Klassekampen.

annonse

Energi Norge mener kunnskapssenteret tar feil. De påstår at uavhengige eksperter har fastslått at de nye strømkablene har hatt begrenset effekt på prisene i Sør-Norge.

– Analyser fra Statnett viser at prisvirkningen av de to nye strømkablene til Tyskland og England utgjør rundt 10 prosent av de uvanlig høye strømprisene siden høsten 2021, sier Toini Løvseth, direktør for marked, elektrifisering og kunder i Energi Norge.

I rapporten til De Facto foreslås det at man reforhandler avtalene med Tyskland og Storbritannia om eksport av norsk kraft, stanser eksport av vannkraft når det er lite vann i magasinene, samt innføring av makspris på kraft for industrien.

annonse

– Alle vil satse grønt, men alle de store nysatsingene utenom havvind – hydrogen, batterier, karbonfangst og lagring – er avhengig av lave kraftpriser, sier Lekve.

Hevder Faremo prøvde å true varslere og «klamre seg» til jobben (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon