Russland har lenge blokkert ukrainske havner og hindret eksport av korn. Her fra Mariupol, som er okkupert av russiske styrker. Arkivfoto: AP / NTB
annonse
annonse

Ukraina har fått styrket sjøforsvaret sitt blant annet med norske Penguin-raketter, ifølge opplysninger fra en vestlig forsvarsanalytiker til Financial Times.

Russiske marinefartøy har i lang tid blokkert ukrainske havner og hindret blant annet eksport av korn.

– Spørsmålet er om ukrainsk militær oppfinnsomhet kan gjentas til havs, sier den ikke navngitte vestlige militære rådgiveren til FT.

annonse

Han melder dessuten at den vestlige militærhjelpen til Ukraina nå også omfatter sjømålsmissiler av typen Penguin, som produseres i Norge av Kongsberg Defence & Aerospace.

Nyhetsbyrået NTB har forsøkt å få bekreftet opplysningene uten hell. Når det gjelder hvilke våpen som sendes til Ukraina, holder Forsvarsdepartementet tett, blant annet for å forhindre angrep på leveransene.

– Regjeringen vurderer fortløpende om Norge skal sende mer våpen og materiell til Ukraina. Disse vurderingene og eventuelt pågående eller fremtidige bidrag kommenterer vi ikke, sier seniorrådgiver Lars Gjemble til NTB.

annonse

Ukraina har tidligere bedt om sjømålsmissiler fra Norge.

Indisk ekspert til Resett: – Dette binder Russland og India sammen (+)

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon