Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix
annonse
annonse

På Skup 2022 fortalte VG-journalist Shazia Majid at flere flerkulturelle journalister opplever trakassering fra de med samme bakgrunn.

NRK Brennpunkt-journalisten Atta Ansari har i likhet med Majid pakistansk bakgrunn. Han har også personlig erfaring med denne typen trakassering. 

Les også: Wiborg: – Kvinnebevegelsen har berøringsangst for ukultur blant innvandrere (+)

annonse

Ansari har blant annet fått kritikk og opplevd sjikane i Facebook-gruppen «Samfunnsengasjerte norsk-pakistanere» (SNP) ved flere anledninger, særlig når han har uttalt seg om den tidligere pakistanske statsministeren Imran Khan. Facebook-gruppen har 12.800 medlemmer. 

– Det ble skrevet veldig stygge ting om meg, som at jeg bør brenne i helvete, at jeg er en løgner og guds forbannelse. Dette ligner på kultoppførsel og persondyrkelse, som jeg mener er farlig for ytringsfriheten og den offentlige samtalen.

Problemet i Norge er en refleksjon av stemningen i Pakistan.

annonse

– Hatet mot journalister og kommentatorer som kritiserer eller ikke sier det samme som Imran Khan er et problem i Pakistan. Journalister der blir trollet og forfulgt, plaget med sjikane, og beskyldt for å være forrædere, løgnere og korrupte, sier Ansari til Journalisten, og legger til:

– Den mentaliteten finnes også i Norge.

Les også: Erlend Wiborg om Rødt-politiker: – Prøver å skape inntrykk av en rasisme som ikke eksisterer (+)

Ansari har fått både trusler og anonyme telefoner midt på natten opptil flere ganger. Kommentarfeltet i SNP bekrefter at mentaliteten fra Pakistan har spredt seg til deler av det norsk-pakistanske miljøet. Men det som bekymrer han er at det er så mange unge i gruppen som hetser.

– De bruker samme propaganda som pakistanske politiske partier og pressegrupper, som for det meste foregår på sosiale medier. Retorikken deres er ofte insinuerende, anklagende og til tider også hatsk, der de svartmaler sine meningsmotstandere på en svært nedverdigende måte, sier Ansari.

Innvandrer: – Den verste formen for rasisme i Norge er den blant innvandrere (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon