Israels statsminister Naftali Bennett. Foto: Abir Sultan / AP / NTB.
annonse
annonse

Israels sårbare regjeringskoalisjon har havnet i mindretall etter at en folkevalgt trakk støtten. Resultatet kan bli kollaps og et femte valg på tre år.

– Jeg kan ikke fortsette å støtte eksistensen til en slik koalisjon, som trakasserer samfunnet jeg kommer fra på en skammelig måte, skriver den israelsk-arabiske politikeren Ghaida Rinawie Zoabi i sitt avskjedsbrev til Naftali Bennetts regjering.

Torsdag sendte hun sjokkbølger i israelsk politikk ved å trekke sin støtte til regjeringen. Selv hennes egen partileder ble tatt på sengen av avgjørelsen, ifølge Haaretz, sitert av NTB.

annonse

Zoabi begrunner beslutningen med at åttepartikoalisjonen har valgt å ta «haukaktige, kompromissløse og høyreorienterte standpunkt», og viser til politivold på Tempelhøyden og begravelsen til Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh, hvor opprørspoliti grep inn.

Mistet flertall

Det kommer ikke som noen overraskelse at regjeringen nå faller fra hverandre. Helt fra starten har prosjektet vært skjørt, sammensatt av åtte partier som strekker seg fra den jødiske høyresiden til et arabisk muslimsk parti.

Men med Zoabis avgang har de nå kommet i mindretall, og risikerer dermed å bli avsatt av nasjonalforsamlingen Knesset.

annonse

I april mistet regjeringen flertallet sitt da parlamentarikeren Idit Silman trakk seg fra Bennetts parti Yamina, som førte til at de satt med like mange seter i Knesset som opposisjonen – 60.

Nå har opposisjonen, med tidligere statsminister Benjamin Netanyahu i spissen, et flertall med 61 stemmer, og kan i teorien kreve oppløsning av regjeringen og nytt valg.

Dette kan de gjøre ved å fremme et forslag i Knesset neste onsdag.

Russland avfyrte luftvernmissiler mot israelske militærfly – signaliserer et mulig endring i forholdet

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon