Plen med blomster. Illustrasjonsbilde. Foto: Silvia Dubois / Shutterstock / NTB
annonse

Tap av natureng er en utfordring for verdens insekter.

Utvidelse av menneskenes byer, sammen med intensivt jordbruk og bruk av sprøytemidler, har redusert habitatet til humler, bier, sommerfugler og andre arter.

Det skader ikke bare insektene, men er også en trussel mot oss selv. Pollinering av planter er nødvendig for at gress og blomster skal spire og gro.

annonse

Kong Harald V kan skilte med en av Norges største hager. Og majesteten tar ansvar for å bidra til styrket artsmangfold og overlevelse blant insektene.

Les også: Omtenksom tyv klippet plenen etter innbrudd

Siden 2015 har en femtedel av Slottsparken fått vokse fritt. Norges monark ligger dermed i forkant av trenden som den britiske organisasjonen Plantlife nå har sparket i gang med hashtagen #NoMowMay på Twitter.

annonse

Her i Norge er WWF og Skift blant pådriverne, skriver NRK. Førstnevnte har lansert kampanjen «Gjør Norges hager villere». Et annet tiltak for å få mer blomstereng inn i byene er å anlegge gress og hager på taket av bygninger.

WWF opplyser til NRK at antallet kvadratmeter uklippet plen som nordmenn har meldt inn, tilsvarer rundt 140 fotballbaner.

Les også: Oslo: Ungdommer hev blomster på åttiårig kvinne

NRK har snakket med professor Anne Sverdrup-Thygeson, som forklarer at insekter bryter ned dødt material, er mat for andre dyr, produserer honning, lager silke og ikke minst pollinerer, det vil si bestøver, andre planter.

Så mye strandsone er tilgjengelig for allmennheten (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
annonse