BER OM JA FRA STORTINGET: Anniken Huitfeldt (Ap) og regjeringen ber Stortinget godkjenne Sverige og Finland som Nato-medlemmer. Foto: Michael Sohn/AP/NTB
annonse
annonse

– Vi vil gjøre alt vi kan for å bidra til en rask og god opptaksprosess, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt i en pressemelding i dag.

Regjeringen ønsker Stortingets samtykke til at Norge godkjenner medlemskapssøknadene til Finland og Sverige i Nato.

– Fra norsk side ønsker vi Sverige og Finland sine søknader om medlemskap i Nato velkommen. Nato er en forsvarsallianse. Norden truer ingen. Dette vil bidra til økt sikkerhet som kommer hele alliansen til gode, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i  en pressemelding.

annonse

Må godkjennes av 30 parlamenter
Finland og Sverige søkte 18. mai om medlemskap i Nato. Etter at det er gjennomført samtaler om opptak i alliansen, vil Nato-ambassadørene undertegne Finlands og Sveriges tiltredelsesprotokoller. Deretter må Finland og Sveriges medlemskap godkjennes i alle de 30 medlemslandenes parlamenter.

Finlands og Sveriges sikkerhet er viktig for vår sikkerhet. Det er i Norges sikkerhetspolitiske interesse med en rask godkjenning. Regjeringen ber derfor om Stortingets forhåndssamtykke før tiltredelsesprotokollene er undertegnet av Natos medlemsland.

Bare underskriftene mangler
– Jeg setter stor pris på at partiene på Stortinget har gitt tydelig uttrykk for at også de ønsker en rask behandling av dette. Finsk og svensk Nato-medlemskap vil være en styrke for Nato, Norden og Norge, sier Huitfeldt.

annonse

En kongelig resolusjon om undertegning av Finlands og Sveriges tiltredelsesprotokoller ble vedtatt i statsråd fredag 20. mai. Det betyr at vi fra norsk side er klar til å undertegne protokollene så snart tiltredelsessamtalene er gjennomført i Nato.

Resett reiste til Kasakhstan: Hva skjer med reformene?

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon