MERKET FOR LIVET: Politimannen Rigoberto Villarroel (48) fortalte Buskerud tingrett hvordan han kom til Coop Extra-butikken i Kongsberg og ble skutt med pil og bue av Espen Andersen Bråthen den 13. oktober i fjor. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
annonse
annonse

Politimannen Rigoberto Villarroel var ikke på jobb, men med en lang pil stikkende ut av ryggen, prøvde han likevel å få advart folk mot tiltalte Espen Andersen Bråthen inne i Coop Extra-butikken på Kongsberg.

Drøye syv måneder er gått siden Espen Andersen Bråthen skjøt med pil og bue og knivdrepte fem personer i Kongsberg, men politimannen Rigoberto Villarroel er fremdeles preget av det som skjedde. I dag forklarte han seg i Buskerud tingrett som privatperson og familiemann.

– Jeg har fortalt denne historien mange ganger, men jeg merket at jeg ble emosjonell noen ganger. Men jeg føler at jeg klarte meg ganske bra i retten, sier Villarroel til NTB.

annonse

Politietterforskeren var ikke på jobb 13. oktober i fjor, men han hadde spist middag hos moren som bor like ved Coop Extra,  og var på vei ut da han møtte en dame som hadde rømt vekk fra Espen Andersen Bråthen, som da befant seg inne i butikken med pil og bue.

– Bråthen skjøt mot alle hans så
En dame som kom ut fra butikken ville at han skulle hjelpe henne med å hente matvarene hun hadde løpt fra.

– Jeg går da fra å være en tilfeldig hjelpende mann til å bli politimann, sa Villarroel etter at han fant piler med ståltupp liggende på vei inn mot butikken.

– Jeg prøvde å passe på at gjerningsmannen ikke kom seg ut av butikken, fortalte Villarroel til dommeren. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
annonse

Bråthen skjøt mot alle hans så, og da politimannen gikk inn i butikken, ble han truffet av en pil i ryggen. Han løp vekk og kjente etter om noe gjorde vondt, men kunne ikke merke noe, selv om pilspissen sto 9 centimeter inn i kroppen.

– Jeg tenkte «her har jeg en pil i ryggen, kanskje jeg bør gi meg». Men det gjorde ikke noe vondt, så jeg sa jeg skulle bli. Jeg prøvde å passe på at gjerningsmannen ikke kom seg ut av butikken, fortalte Villarroel til dommeren.

Etterforskeren hadde ekskona og datteren på fem år ventende på utsiden, men ville likevel hjelpe kollegene i tjeneste som kom til butikken ved blant annet å å advare folk på Nytorget om at de skulle holde seg unna butikken.

Flere innså likevel ikke at de var i ferd med å havne i potensiell livsfare.

– Jeg måtte flere ganger snu meg og vise pilen i ryggen før folk forsto. Jeg ble stående der som en slags dørvakt, fortalte Villarroel i retten i dag.

– Jeg opplevde det som at han prøvde å drepe meg
I retten i dag fortalte McGregor hvordan Bråthen plutselig kom brasende ut gjennom nødutgangen til butikken. Hun så den store mannen spenne buen før hun fikk kastet seg bakover og beveget seg i skjul bak bilen mens hun hørte et «svusj» over hodet. Inne i den ulåste bilen mellom henne og Bråthen satt femåringen alene.

– Jeg opplevde det som at han prøvde å drepe meg og at han var en åpenbar trussel for datteren min. Derfor synes jeg det er vanskelig og at det er urettferdig at hun ikke er med i tiltalen, sier Joanne McGregor.

I tiltalen som er beordret av Riksadvokaten, er McGregor blant dem som har blitt utsatt for grove trusler, men ikke drapsforsøk. Datteren er ikke engang nevnt, selv om den lille jenta i ettertid har vist mange tegn til at hun er preget av den dramatiske opplevelsen.

annonse

Bistandsadvokat Berti Anne Borgen har varslet tingretten om et krav om endring av tiltalen mot Espen Andersen Bråthen hvor nettopp Joanne og Rigobertos datters tas med på listen over fornærmede, og at tiltalepunktet som omtaler Joanne McGregor endres til drapsforsøk.

Statsadvokat Andreas Christiansen sier til NTB at han foreløpig ikke vil kommentere tiltalebeslutningen noe nærmere.

Kommunen gjorde alt for at ingen skulle høre på SIAN (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon