IMF-leder Kristalina Georgieva advarer mot store økonomiske kostnader dersom verdensøkonomien fragmenteres. Arkivfoto: Alessandra Tarantino / AP / NTB
annonse
annonse

Det internasjonale pengefondet (IMF) går nå ut og advarer om at den økonomiske veksten i verden trues av press mot global integrering, inkludert økte handelsbarrierer.

– Kostnadene ved ytterligere oppsplitting vil være enorme for alle land. Det vil ramme folk i alle inntektsgrupper, advarer pengefondets sjef Kristalina Georgieva og nestleder Gita Gopinath i forkant av verdensledernes møte i sveitsiske Davos.

Ifølge IMF-toppene står verdensøkonomien overfor en rekke sammenfallende kriser hvor blant annet de uheldige følgene av koronapandemien forsterkes av krigen i Ukraina hvor har 30 land innført handelsrestriksjoner for mat, energi og andre viktige varer.

annonse

IFM-lederne advarer om at en trend med begrensninger i handelen, og globale forsyningskjeder som bryter sammen, vil ødelegge mange års fremskritt.

Ber verdens ledere om å stå imot presset mot globaliseringen
– Globaliseringen har gjort verdensøkonomien tre ganger så stor og løftet 1,3 milliarder mennesker ut av ekstrem fattigdom, sier de to lederne.

De to IFM-toppene Georgieva og Gopinath ber nå verdens ledere om å stå imot presset mot globaliseringen og sier de heller bør gå inn for å styrke samarbeidet og redusere handelshindringene, samtidig som de kjemper mot klimaendringer og den økende gjeldsbyrden for utviklingsland.

annonse

– Verdensøkonomien står overfor sin kanskje største prøve siden andre verdenskrig. Vi har et valg: Gi etter for oppsplittende krefter og gjøre verden fattigere og farligere. Eller endre måten vi samarbeider på, skriver de to.

Hevder Faremo prøvde å true varslere og «klamre seg» til jobben (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon