Tidligere kriminalsjef i Kristiansand politidistrikt Arne Pedersen og hans samboer og politiadvokat Ingrid Thorsen. Foto: Tor Erik Schrøder og Heiko Junge / NTB
annonse
annonse

Resett skrev om forbindelsen samboerparet hadde til anmeldelsen allerede 10. mai. Nå innrømmer de forholdet i et intervju med TV 2.

Anmeldelsen mot Andersen kom i 2009 og ble henlagt av Agder politidistrikt samme år. Men den fornærmede søkte voldsoffererstatning. Søknaden ble først avvist, fordi nemda mente saken burde vært anmeldt tidligere og fordi det ikke kunne slå fast at et overgrep hadde skjedd.

Les også: Arne Pedersens samboer involvert i henleggelsen av voldtektssak mot Jan Helge Andersen

annonse

Politiet i Agder henla saken angivelig fordi Jan Helge Andersen skal ha vært mindreårig da overgrepet fant sted. Men nye opplysninger som politiet i Oslo sitter på indikerer at Andersen var fylt 16 år da den fullbyrdede voldtekten skjedde.

– Ingen opplysninger om overgrep

I 2019 skrev Agder statsadvokatembeter, ved førstestatsadvokat Erik Erland Holmen og statsadvokat Jan Tallaksen, følgende om Jan Helge Andersen til kommisjonen:

annonse

«Det foreligger ingen opplysninger om at Andersen tidligere har forgrepet seg verken mot voksne eller barn, eller at han har opptrådt truende eller voldelig. Han er heller ikke omtalt av noen som aggressiv, seksuelt utagerende eller som spesielt opptatt av mindreårige barn.»

Jan Helge Andersen. Foto: Privat

Men han var altså både anmeldt for og dømt til å betale erstatning i en slik overgrepssak. Noen i Agder politidistrikt må ha visst, skrev Resett 10. mai.

Senere har statsadvokatene gått ut og sagt at de aldri fikk opplysninger fra Agder-politiet, noe de mener de burde fått.

Les også: Statsadvokaten i Agder: Svært uheldig at politiet ikke ga oss opplysninger om anklager mot Jan Helge Andersen

Også sjefen for Agder politidistrikt har innrømmet at opplysningene burde vært gitt til Gjenopptakelseskommisjonen.

Resett kunne tidligere i mai opplyse at tidligere kriminalsjef Arne Pedersens samboer, Ingrid Thorsen var involvert i henleggelsen av saken i 2009.

Resett forsøkte å kontakte Thorsen, men hun svarte aldri på våre henvendelser. Det gjorde heller ikke Arne Pedersen, som pensjonerte seg i 2016. Thorsen (59) jobber fortsatt ved Agder politidistrikt og har i en årrekke jobbet med sedelighetssaker ved distriktet.

I dag skriver TV 2 at Thorsen nå innrømmer å ha vært den som henla saken mot Andersen i 2009. Det er fra Oslo politidistrikt TV 2 har fått dette bekreftet.

annonse

Hennes samboer er den som har insistert mest iherdig for at Viggo Kristiansen var hovedmann og at straffesaken ikke bør gjenopptas.

– Vi foretok den etterforskning vi vurderte var nødvendig for å kunne treffe en riktig avgjørelse i saken, sier politiadvokat Ingrid Thorsen i Agder politidistrikt nå til TV 2.

TV 2 har spurt henne om hvordan det gikk til at anklagene forble ukjente for både statsadvokaten og Gjenopptakelseskommisjonen frem til nå. I en skriftlig uttalelse sier Thorsen følgende:

– Vi verken tenkte, eller hadde foranledning til å tenke, at denne saken skulle ha noen relevans i forhold til de konkrete bevisene og vilkårene for straffskyld i Baneheia-saken.

– Derfor informerte vi heller ikke ledelsen i Felles kriminalenhet om denne saken i 2009, eller på noe senere tidspunkt, skriver hun til tv-kanalen.

Setter du pris på denne artikkelen? Resett trenger din støtte.

Vi har Vipps nr 124526, bank 1503.94.12826 eller dere kan sende SMSResett” (200,- en gang) eller SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474.

Tegn abonnement her

Burde denne mannen bli tiltalt?

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon