Illustrasjonsfoto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
annonse
annonse

Nå går vi inn i en dyrtid, og da kommer økonomi til å påvirke manges politiske valg. Tidligere statssekretær mener FrP dermed kan vokse i oppslutning.

– Mange trodde at de viktigste sakene fremover ville handle om rusreform, progressiv likestillingspolitikk, transrettigheter og grønne verdier. Isteden har stigende priser allerede begynt å prege det politiske landskapet. Materialismen er på vei tilbake, skriver Ove Vanebo i Morgenbladet, og legger til:

– Også i Norge merker vi nå ringvirkningene, særlig i privatøkonomien. Norske strømpriser «smittes» av høye gasspriser gjennom kraftutveksling. Dette påvirker igjen inflasjon og mulighetene for høyere renter.

annonse

Vanebo er FrP-politiker, advokat og tidligere statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet.

Les også: Hans Andreas Limi (FrP): – Vi ønsker en «krisepakke» for vanlige folk (+)

Vanebo mener Norge i tillegg har noen strukturelle problemer, som kan svekke økonomien på sikt. Produktivitetsveksten har vært lav lenge og realinntekten har sunket. Norge har vært gjennom en økonomisk «brems» som vi ikke har sett på svært mange år, som begynte før korona-nedstengingene.

annonse

– Grunnene bak Norges nedgang er mange, blant annet flere reguleringer, arbeidsinnvandring som har redusert viljen til investeringer og effektivisering, og en lav rente som har holdt liv i mange ineffektive virksomheter. Dessverre glemte vi at verdier må skapes før de kan fordeles, mener Vanebo.

Les også: FrP-politiker til Resett: – EUs hodeløse energi- og klimapolitikk skal ikke ødelegge for Norge (+)

Han sier at noen er mer opptatt av svekkelsen av næringsliv og privatøkonomi, til fordel for styrkningen av det offentlige. 

Det er en motsetning mellom de som vil at de offentlige tjener mye på råvarer og de som ser på dette som en «konfiskering» av privat kapital. 

Ove Vanebo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Min spådom er at det er her Fremskrittspartiets store mulighet ligger: Etter å ha kommet noe på defensiven da de store debattene handlet om verdier og klimatiltak, er det få partier som mer skamløst vil snakke om lavere pris på både basisvarer og fornøyelsesprodukter som alkohol og snus. Mens det de siste årene har vært nesten litt «harry» å være opptatt av materielle verdier, vil det trolig bli stadig flere som legger avgjørende vekt på egen økonomi, mener Vanebo.

Mjøs Persen mener regjeringen har laget en romslig strømordning: – Folk fryser, svarer FrP-topp (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon