Illustrasjonsfoto: Pixabay
Illustrasjonsfoto: Pixabay
annonse
annonse

Norske husholdningers fremtidstro har falt kraftig.

Dette fremgår av hovedindikatoren i Forventningsbarometeret, som lages kvartalsvis av Finans Norge og Kantar Public. Barometeret måler norske husholdningers forventninger til egen og landets økonomi og består av fem enkeltindikatorer som slås sammen til en hovedindikator.

Den lå på 1,8 i første kvartal i år. For andre kvartal har den falt ned til -15,8. Det har ikke vært lavere fremtidstro på egen økonomi siden 1992.

annonse

Finans Norge mener det kan fremstå som paradoksalt at husholdningenes forventninger faller rekordmye mens norsk økonomi er inne i en høykonjunktur med svært lav arbeidsledighet.

– Folk flest har en trygg jobb. Mange har også økt sine buffere gjennom pandemien. Når vi likevel ser et fall, tror vi det henger sammen med uvanlig høy prisøkning, særlig på energi, men også på matvarer – og renteøkning, sier Idar Kreutzer, administrerende direktør i Finans Norge, til NTB.

Han peker på at nordmenn pleier å ha høy tillit knyttet til utsiktene for egen økonomi ved kriser og tilbakeslag. Solide norske statsfinanser gjør det mulig å bøte på lavere vekst.

annonse

Rentenivået er lavt historisk sett. Men gjelden i norske husholdninger er høyere enn den noen gang har vært. Dermed blir renteøkning tøffere for mange enn den ville gjort med et lavere gjeldsnivå, understreker Finans Norge. Norges Bank anslår at boliglånsrentene vil ligge nær 4 prosent ved utgangen av 2023.

– Dersom inflasjonen i år blir høyere enn anslått, vil det påvirke reallønnsveksten for norske arbeidstakere negativt, og på toppen av dette kommer høyere lånekostnader. I det lyset er det ikke overraskende at husholdningenes framtidstro faller, sier Kreutzer.

Anleggsdiesel har blitt over 80 prosent dyrere – frykter konkurser (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon